Number of the records: 1  

Yeast Vitality Determination Based on Intracellular NAD(P)H Fluorescence Measurement during Aerobic-Anaerobic Transition

  1. 1.
    0332254 - ÚCHP 2010 RIV CZ eng J - Journal Article
    Kuřec, M. - Kuncová, Gabriela - Brányik, T.
    Yeast Vitality Determination Based on Intracellular NAD(P)H Fluorescence Measurement during Aerobic-Anaerobic Transition.
    [Určení viability kvasinek založené na měření fluorescence intracelulárního NAD(P)H během aerobně anaerobního přechodu.]
    Folia Microbiologica. Roč. 54, č. 1 (2009), s. 25-29. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
    R&D Projects: GA ČR GA104/06/1418; GA MŠMT OC 121
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
    Keywords : continous beer fermentation * brewing yeast * spectroscopy
    Subject RIV: CE - Biochemistry
    Impact factor: 0.978, year: 2009

    In this work a method based on on-line intracellular fluorescence measurement is presented. The intracellular NAD(P)H fluorescence of a yeast suspension is recorded during transition from aerobic to anaerobic conditions and the output signal is evaluated as a measure of yeast vitality (quality). This fluorescence method showed a highly satisfactory correlation with even low dead cell numbers where the acidification power test could not be applied.

    V této práci je prezentována metoda založená na měření fluorescence intracelulárního NAD(P)H v buněčné suspenzi v průběhu přechodu z aerobního do anaerobního stavu. Tato metoda byla použitelná i v případě nízkého počtu mrtvých buněk, kde test založený na měření pH nemůže být použit.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0177568

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.