Number of the records: 1  

Dietary polyunsaturated fatty acids and adaptation to chronic hypoxia alter acyl composition of serum and heart lipids

  1. 1.
    0332168 - FGÚ 2010 RIV GB eng J - Journal Article
    Balková, P. - Ježková, J. - Hlaváčková, M. - Neckář, Jan - Staňková, B. - Kolář, František - Novák, F. - Nováková, O.
    Dietary polyunsaturated fatty acids and adaptation to chronic hypoxia alter acyl composition of serum and heart lipids.
    [Dieta obohacená o polynenasycené mastné kyseliny a chronická hypoxie mění složení sérobých a srdečních lipidů.]
    British Journal of Nutrition. Roč. 102, č. 9 (2009), s. 1297-1307. ISSN 0007-1145. E-ISSN 1475-2662
    R&D Projects: GA ČR(CZ) GA305/07/0875
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50110509
    Keywords : chronic hypoxia * dietary n-3 and n-6 PUFA * heart
    Subject RIV: FA - Cardiovascular Diseases incl. Cardiotharic Surgery
    Impact factor: 3.446, year: 2009

    The effects of dietary supplementation with fat of different fatty acid profile and chronic intermittent hypoxia (CIH) on the fatty acid composition of serum and heart lipids were analyzed. Both interventions considered to be cardioprotective distinctly modified the FA profile in serum and heart lipids with specific effects on conjugated dienes production and catalase activity

    V této práci byl studován vliv diety obohacené o polynenasycené mastné kyseliny a chronické hypoxie na složení sérových a srdečních lipidů. Ukázalo se, že obě kardioprotektivní intervence zásadně mění profil mastných kyselin v séru i v srdci a mají specifický efekt na produkci konjugovaných dienů a aktivitu katalázy
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0177497

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.