Number of the records: 1  

The Adsorption of Neutral Glycine Molecules on Ice Nanolayers

  1. 1.
    0328650 - ÚFCH JH 2010 RIV JP eng J - Journal Article
    Thiam, Michel Malick - Ebrahimi, M.
    The Adsorption of Neutral Glycine Molecules on Ice Nanolayers.
    [Adsorbce neutrálních molekul glycinu na nanovrstvách ledu.]
    e-Journal of Surface Science and Nanotechnology. Roč. 7, č. 0 (2009), s. 693-698. ISSN 1348-0391
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40400503
    Keywords : infrared absorption spectroscopy * vibrations of adsorbed molecules * copper * water * biological molecules-proteins
    Subject RIV: CF - Physical ; Theoretical Chemistry

    We report first results about the ability of low density amorphous ice nanolayers to behave as a “matrix” and trap monomeric neutral glycine molecules at 125 K, a temperature much greater than the commonly used liquid He temperature region. FTIR-RAS spectra of those monomeric neutral glycine molecules adsorbed on low dense amorphous ice were obtained for the first time and indicate that glycine adsorbs molecularly with the carboxylic group and the nitrogen atom hydrogen-bonded to the ice surface. This paper is dedicated to Dr. Zlatko Knor and Prof. Dr. Kenzi Tamaru.

    Práce popisuje první výsledky studia amorfních nanovrstev ledu s nízkou hustotou, zaměřeného na schopnosti těchto nanovrstev chovat se jako “matice” a zachycovat monomerické neutrální molekuly glycinu při teplotě 125 K, tj. při teplotě mnohem vyšší, než běžně použivaný rozsah teplot tekutého He. FTIR-RAS spektra těchto monomerických neutrálních molekul glycinu adsorbovaných na amorfním ledu s nízkou hustotou byla získána vůbec poprvé a naznačují, že glycin adsorbuje molekulárně s karboxylickou funkční grupou a atomem dusíku vázaným na ledový povrch vodikovou vazbou. Tato práce je věnována Dr. Zlatku Knorovi a Profesoru Dr. Kenzi Tamaru
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0174920

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.