Number of the records: 1  

Chiro-and photooptical properties of a novel side-chain azobenzene-containing LC polymer

  1. 1.
    0327464 - FZÚ 2010 RIV AT eng J - Journal Article
    Bobrovsky, A. - Shibaev, V. - Hamplová, Věra - Kašpar, Miroslav - Glogarová, Milada
    Chiro-and photooptical properties of a novel side-chain azobenzene-containing LC polymer.
    [Fotooptické vlastnosti nových kapalně krystalických polymerů obsahujících azo skupinu.]
    Monatshefte fur Chemie. Roč. 140, č. 7 (2009), s. 789-799. ISSN 0026-9247. E-ISSN 1434-4475
    R&D Projects: GA MŠMT OC 175
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z10100520
    Keywords : photooptical properties * side-chain polymer, * iquid crystalline * helical supermolecular structure
    Subject RIV: CF - Physical ; Theoretical Chemistry
    Impact factor: 1.312, year: 2009

    A novel chiral-photochromic side-chain polyacrylate wih azobenzene fragments in the side groups was synthesised. It was shown, that polymer forms smectic phase and cholesteric supramolecular helical structure displaying the selective light reflection in IR spectral range. Thin spin-coated films of the polymer were prepared and their photo- and chirooptical properties were studied in detail. Circular dichroism (CD) measurements revealed the formation of the helical supramolecular structure even in the initial spin-coated polymer films.

    Byly syntetizovány nové chirální fotochromní polyakryláty s azobenzenovými jednotkami v postranních řetězcích. Pomocí selektivní reflexe světla v IČ oblasti byla prokázana tvorba smektické a cholesterické mezofáze. Rovněž byly studovány vlastnosti tenkého filmu polymeru v průběhu ozařování UV zářením, při které dochází k E-Z isomerizaci azobenzenové jednotky. Měření cirkulárního dichroismu prokázalo tvorbu helikoidální superstruktury dokonce i v čerstvě připraveném tenkém filmu polymeru.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0005373

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.