Number of the records: 1
Optimized Reaction Conditions for Removal of Cellular Organic Matter of Microcystis aeruginosa During the Destabilization and Aggregation Process Using Ferric Sulfate in Water Purification
- 1.0325908 - ÚH 2010 RIV US eng J - Journal Article
Pivokonský, Martin - Polášek, Pavel - Pivokonská, Lenka - Tomášková, Hana
Optimized Reaction Conditions for Removal of Cellular Organic Matter of Microcystis aeruginosa During the Destabilization and Aggregation Process Using Ferric Sulfate in Water Purification.
[Optimalizace reakčních podmínek pro odstranění celulárních organických látek produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa při použití síranu železitého.]
Water Environment Research. Roč. 81, č. 5 (2009), s. 514-522. ISSN 1061-4303. E-ISSN 1554-7531
R&D Projects: GA ČR GA103/07/0295
Institutional research plan: CEZ:AV0Z20600510
Keywords : Microcystis aeruginosa * cellular organic matter * destabilization * aggregation * optimized reaction conditions * water purification
Subject RIV: BK - Fluid Dynamics
Impact factor: 0.965, year: 2009
The efficiency of removal of cellular organic matter (COM) of cyanobacteria Microcystis aeruginosa from water with ferric sulfate is influenced primarily by coagulant dosage and reaction pH. Therefore, optimization of the reaction conditions is a prerequisite for efficient purification of surface waters. Because the isoelectric point of COM occurs at a low pH, the purification of waters containing this organic matter should take place in an acidic pH range. It was also found that proteins are removed more efficiently than other organic substances (mainly polysaccharides).
Účinnost odstranění celulárních organických látek (COM) produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa je závislá na reakčních podmínkách, především na dávce destabilizačního činidla a pH. protože isolelektrický bod COM leží v kyselé oblasti pH, nachází se i pH pro jejich účinné odstranění v kyselé oblasti. Výsledky prokázaly, že proteiny obsažené v COM jsou odstraňovány s vyšší účinností než ostatní organické látky, především polysacharidy.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0173184
Number of the records: 1