Number of the records: 1  

Origin of Star-to-Star Abundance Inhomogeneities in Star Clusters

  1. 1.
    0323116 - ASÚ 2009 RIV GB eng C - Conference Paper (international conference)
    Palouš, Jan - Wünsch, R. - Tenorio-Tagle, G. - Silich, S.
    Origin of Star-to-Star Abundance Inhomogeneities in Star Clusters.
    [Původ nehomogenit chemického složení hvězd ve hvězdokupách.]
    Galaxy Disk in Cosmological Context. Cambridge: Cambridge University Press, 2009 - (Andersen, J.), s. 233-238. Proceedings of the International Astronomical Union, IAU S254. ISBN 978-0-521-88985-8. ISSN 1743-9213.
    [Symposium of the International Astronomical Union. Copenhagen (DK), 09.06.2008-13.06.2008]
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LC06014
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z10030501
    Keywords : galaxy * abundances * globular clusters
    Subject RIV: BN - Astronomy, Celestial Mechanics, Astrophysics

    The mass reinserted by young stars of an emerging massive compact cluster shows a bimodal hydrodynamic behaviour. In the inner part of the cluster, it is thermally unstable, while in its outer parts it forms an out-blowing wind. The chemical homogeneity/inhomogeneity of low/high mass clusters demonstrates the relevance of this solution to the presence of single/multiple stellar populations. We show the consequences that the thermal instability of the reinserted mass has to the galactic super-winds.

    Hmota, která je navrácená mladými hvězdami ve vznikající hmotě a kompaktní hvězdokupě, se z hydrodynamického hlediska chová dvěma různými způsoby. Ve vnitřních částech hvězdokupy je termálně nestabiní, zatímco ve vnějších částech hvězdokupy tvoří vítr, který opustí prostor hvězdokupy. Chemické nehomogenity jsou vysvětlovány tvorbou hvězd z termálně nestabilních části hvězdného větru, které jsou obohaceny o produkty dřívějších hvězdných generací.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0171175

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.