Number of the records: 1  

Coiled-coil hydrogels. Effect of grafted copolymer composition and cyclization on gelation

  1. 1.
    0322942 - ÚMCH 2009 RIV US eng J - Journal Article
    Dušek, Karel - Dušková, Miroslava - Yang, J. - Kopeček, J.
    Coiled-coil hydrogels. Effect of grafted copolymer composition and cyclization on gelation.
    [Hydrogely "coiled-coil". Vliv složení roubovaného polymeru a cyklizace na gelaci.]
    Macromolecules. Roč. 42, č. 6 (2009), s. 2265-2274. ISSN 0024-9297. E-ISSN 1520-5835
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : hydrogels * biohybrid polymers * association
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry
    Impact factor: 4.539, year: 2009

    A mean-field theoretical approach was developed to model gelation of solutions of hydrophilic polymers with grafted peptide motifs capable of forming associates of coiled-coil type. The model addresses the competition between associates engaged in branching and cyclization. It results in relative concentrations of intra- and intermolecular associates dependent on associate strength and motif concentration. The gelation model is based on the statistical theory of branching processes,and in combination with the cyclization model, it predicts the critical concentration delimiting the regions of gelled and liquid states of the systém.

    Byl vyvinut model pro gelace roztoků hydrofilního polymeru s naroubovanými peptidickými motivy, která jsou schopny vytvářet asociáty typu "coiled-coil". Model bere v úvahu soupeření mezi asociáty způsobující větvení nebo uzavírají cykly. Model poskytuje předpovědi o relativních koncentracích intra- a intermolekulárních asociátů, které závisejí na síle asociátu a koncentraci motivů. Gelační model je založen na statistické teorii větvicích procesů a v kombinaci s cyklizačním modelem předpovídá kritickou koncentraci polymeru která vymezuje oblasti gelového a kapalného stavu.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0005149

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.