Number of the records: 1  

Novel zinc(II) benzoate complex compounds with caffeine and urea

  1. 1.
    0321940 - ÚMCH 2009 RIV HU eng J - Journal Article
    Findoráková, L. - Gyoryova, K. - Kovářová, Jana - Balek, V. - Nour El-Dien, F. A. - Halás, L.
    Novel zinc(II) benzoate complex compounds with caffeine and urea.
    [Nové komplexní sloučeniny benzoátu zinku(II) s kofeinem a močovinou.]
    Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. Roč. 95, č. 3 (2009), s. 923-928. ISSN 1388-6150. E-ISSN 1588-2926
    Grant - others:Slovak Ministry of Education(SK) 1/0122/08
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : caffeine * IR spectroscopy * thermal stability
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry
    Impact factor: 1.587, year: 2009

    Novel zinc(II) complex compounds of general formula Zn(C6H5COO)2.L2 were synthesized and characterized by elemental analysis, IR and mass spectroscopy and thermogravimetry. Thermal decomposition of anhydrous Zn(II) benzoate compounds with bioactive ligands was initiated by the release of organic ligands at various temperatures. On further heating up to 400 °C the thermal degradation of the benzoate anions took place. Zinc oxide was found as the final product of the thermal decomposition of all zinc(II) benzoate complex compounds heated up to 600 °C.

    Byly syntetizovány nové komplexní sloučeniny zinku (II) obecného vzorce Zn(C6H5COO)2.L2 a charakterizovány metodami elementární analýzy, IČ a hmotové spektroskopie a termogravimetrie. Termický rozklad bezvodých sloučenin benzoátu zinku(II) s bioaktivními ligandy byl iniciován uvolněním organických ligandů při různých teplotách. Při jejich dalším zahřívání na 400 °C docházelo k termické degradaci benzoátových aniontů. Konečným produktem termického rozkladu všech komplexních sloučenin benzoátu zinku(II) zahřátých na 600 °C byl ZnO.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0170336

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.