Number of the records: 1  

Redescription of Cucullanus robustus (Nematoda: Cucullanidae) from the conger eel Conger myriaster off Korea

  1. 1.
    0307823 - BC 2008 RIV NZ eng J - Journal Article
    Park, J. K. - Moravec, František
    Redescription of Cucullanus robustus (Nematoda: Cucullanidae) from the conger eel Conger myriaster off Korea.
    [Redeskripce Cucullanus robustus (Nematoda: Cucullanidae) z mořského úhoře Conger myriaster od korejského pobřeží.]
    Zootaxa. Roč. 1729, - (2008), s. 1-7. ISSN 1175-5326. E-ISSN 1175-5334
    R&D Projects: GA ČR(CZ) GA524/06/0170; GA MŠMT LC522
    Grant - others:Korea Research Foundation(KR) KRF-2006-C00544
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60220518
    Keywords : Cucullanus * Cucullanidae * Conger * fish parasite * Korea * Nematoda
    Subject RIV: GJ - Animal Vermins ; Diseases, Veterinary Medicine
    Impact factor: 0.740, year: 2008

    The nematode Cucullanus robustus Yamaguti, 1935 (Cucullanidae) is redescribed from specimens collected from the intestine of Conger myriaster (Brevoort) (Osteichthyes) collected off the southern coast of South Korea in September 2005. Examinations of its morphology by both light and scanning electron microscopy (latter used in this species for the first time) revealed some previously unreported morphological features. The finding of C. robustus in Korean waters represents a new geographical record for this parasite.

    Na základě exemplářů ze střeva mořských úhořů Conger myriaster (Brevoort) (Osteichthyes) chycených u jižního pobřeží Jižní Koreje v září 2005 je redeskribována hlístice Cucullanus robustus Yamaguti, 1935 (Cucullanidae). Studium morfologie tohoto druhu pomocí světelné a řádkovací elektronové mikroskopie (tato u C. robustus poprvé použita) ukázalo na některé dříve neuváděné morfologické znaky. Nález C. robustus v korejských vodách představuje nový geografický záznam tohoto parazita.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0160473

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.