Number of the records: 1  

Psychoreologie rtěnek

  1. 1.
    0196110 - UH-J 20003031 RIV SK cze C - Conference Paper (international conference)
    Štern, Petr - Pokorný, J. - Valentová, H. - Panovská, Z.
    Psychoreologie rtěnek.
    [Psychorheology of lipsticks.]
    Proceedings of the International Conference on Cosmetology. Bratislava: Slovenský kozmetologický zväz, 2000, s. 66-69. ISBN 80-227-1395-3.
    [International Conference on Cosmetology. Stará Lubovňa (SK), 20.09.2000-22.09.2000]
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z2060917
    Subject RIV: BK - Fluid Dynamics

    Soubor 10 rtěnek obdobného složení, ale značně odlišné tvrdosti, byl zkoumán reologickými metodami a sensorickou analýzou při teplotách 20 a 30řC. Teplotní rozdíly se projevily jak ve výsledcích reologického měření, tak i sensorické analýzy textury. Mezi hodnotami statické meze toku a zdánlivé viskozity na jedné straně a hodnotami různých sensorických ukazatelů na druhé straně sice existovaly statisticky průkazné souvislosti, ale pro velký rozptyl výsledků byly tyto vztahy málo vhodné pro náhradu sensorické analýzy reologickým měřením.

    A set of 10 lipsticks of similar composition, but of very different hardness, was studied using both rheological (static yield value and apparent viscosity) and sensory (acceptability of colour, acceptability of odour, application on test paper and on lips, contours, removal of applied lipstick by movement of lips or by cotton) methods at 20 and 30řC. Differences in the temperature affected both rheological and sensory measurements of texture. There existed statistically significant correlations between the rheological and sensory characteristics, but the variability was rather high so that sensory indicators cannot be replaced by rheological measurements with sufficient reliability, even when they are useful as screening methods.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0091753


     
     

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.