Number of the records: 1  

Comparison of the bioluminescence of Photorhabdus species and subspecies type strains

  1. 1.
    0104717 - BFU-R 20043099 RIV CZ eng J - Journal Article
    Hyršl, P. - Číž, Milan - Lojek, Antonín
    Comparison of the bioluminescence of Photorhabdus species and subspecies type strains.
    [Porovnání bioluminiscence druhů a poddruhů bakteriálního rodu Photorhabdus.]
    Folia Microbiologica. Roč. 49, č. 5 (2004), s. 539. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
    R&D Projects: GA AV ČR IBS5004009
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z5004920
    Keywords : bioluminescence * Photorhabdus species type strains * Photorhabdus subspecies type strains
    Subject RIV: BO - Biophysics
    Impact factor: 1.034, year: 2004

    Natural bioluminescence of all recently accepted Photorhabdus species and subspecies type strains (bacterial symbionts of entomopathogenic nematodes) was measured using a commercial luminometer; optimum conditions for the measurement were described. Cultures emitted reliably measurable bioluminescence with characteristic level and kinetics for each strain. Bioluminescence of all strains was significantly higher at 37 than at 25C at the beginning of the measurement, no effect of bacterial concentration on the intensity of bioluminescence was observed. The technique can provide reliable and quick information for the determination of Photorhabdus taxons.

    Byly popsány optimální experimentální podmínky pro analýzu přirozené bioluminiscence všech v současnosti popsaných druhů a poddruhů bakteriálního rodu Photorhabdus (bakteriální symbionti entomopatogenních hlístovek). Kultury bakterií emitovaly spolehlivě měřitelnou bioluminiscenci, která se pro jednotlivé druhy a poddruhy lišila v teplotním optimu a v kinetice a intenzitě emitované luminiscence. Luminometrická analýza je tedy vhodnou metodou pro rychlé a spolehlivé určování taxonů rodu Photorhabdus.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0011983

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.