Number of the records: 1  

Cryopreservation of Filamentous Micromycetes and Yeasts Using Perlite

  1. 1.
    0084815 - MBÚ 2008 CZ eng J - Journal Article
    Homolka, Ladislav - Lisá, Ludmila - Kubátová, A. - Váňová, M. - Janderová, B. - Nerud, František
    Cryopreservation of Filamentous Micromycetes and Yeasts Using Perlite.
    [Kryoprezervace vláknitých mikromycetů a kvasinek s využitím perlitu.]
    Folia Microbiologica. Roč. 51, č. 2 (2007), s. 153-157. ISSN 0015-5632. E-ISSN 1874-9356
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) 0021620828
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50200510
    Source of funding: V - Other public resources
    Keywords : cryopreservation * perlite * basidiomycetes
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology
    Impact factor: 0.989, year: 2007

    The viability, growth and morphology of 48 strains of Ascomycota (including 17 yeasts) and 20 strains of Zygomycota were tested after 2 d and then after 1 year storage under liquid nitrogen using a new cryopreservation method with perlite as a particulate solid carrier. In case of Ascomycota, 45 strains (94 %) out of 48 survived both 2 d and 1 year storage in liquid nitrogen, respectively. In case of Zygomycota, all 20 strains (100%) survived both 2 d and 1 year storage. In addition, 3 strains of Basidiomycota counted among yeasts were tested and all survived the 1 year storage. In all survived cultures no negative effects of cryopreservation by this method have been observed after 1 year of storage in liquid nitrogen

    Viabilita, růst a morfologie 48 kmenů askomycetů (včetně 17 kvasinek), 20 kmenů zygomycetů a 3 kmeny basidiomycetů řazených mezi kvasinky byly testovány po 2 dnech a pak po 1 roce uchovávání v kapalném dusíku pomocí nové metody kryoprezervace na perlitu jako pevném nosiči. Z 48 kmenů askomycetů přežilo 45 (94 %) dvoudenní i jednoroční uchovávání v kapalném dusíku, jakož i všech 20 kmenů zygomycetů (100%) a všechny 3 kmeny basidiomycetů
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0147468

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.