Number of the records: 1  

GC-MS structural characterization of fatty acids from marine aerobic anoxygenic phototrophic bacteria

  1. 1.
    0024624 - MBÚ 2006 RIV SIGLE US eng J - Journal Article
    Rontani, J. F. - Christodoulou, S. - Koblížek, Michal
    GC-MS structural characterization of fatty acids from marine aerobic anoxygenic phototrophic bacteria.
    [GC-MS strukturní charakterizace mastných kyselin z mořských aerobních anoxygenních fototrofních bakterií.]
    Lipids. Roč. 40, č. 1 (2005), s. 97-108. ISSN 0024-4201. E-ISSN 1558-9307
    R&D Projects: GA ČR GA204/05/0307
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z5020903
    Keywords : aerobic anoxygenic phototrophic * fatty acids
    Subject RIV: EE - Microbiology, Virology
    Impact factor: 1.905, year: 2005

    Fatty acid composition has been analysed in 12 strains of aerobic anoxygenic phototrophic bacteria belonging to group of Erythrobacter, Roseobacter a Citromicrobium. All strains contained rare 11-methyl-octadeca-12-enoic acid and three of them contained so far unidentified 12-methyl-okcadeca-11-enoinc acid. In 9 species the analysis revelead high content of oktadeca-5,11-dienic acid. A fatty acid containing furan was detected in 3 species and the detailed analysis suggested that it might be 10,13-epoxy-11-methyl-octadeca-10,12-dienic acid

    Složení mastných kyselin bylo analyzováno u 12 kmenů mořských aerobních anoxygenních fototrofních bakterií náležejícím do rodů Erythrobacter, Roseobacter a Citromicrobium. Všechny kmeny obsahovaly málo častou mastnou kyselinu 11-metyloktadek-12-enoinovu a tři obsahovaly kyselinu 12-metyloktadek-11-enoinovu, která pravděpodobně nebyla dosud nikde popsána. Také byly u 9 kmenů registrovány vysoké obsahy kyseliny oktadeka-5,11-dienové. Mastná kyselina obsahující furan byla detekována u 3 kmenů. Podrobná analýza napovídá, že se jednalo o kys. 10,13-epoxy-11-methyloctadeca-10,12-dienovou
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0115138

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.