Number of the records: 1  

Vliv tepelného namáhání na interakci moravské droby s vodou

  1. 1.
    0424976 - ÚGN 2014 RIV CZ cze J - Journal Article
    Handzelová, B. - Martinec, Petr - Ščučka, Jiří - Vičarová, H.
    Vliv tepelného namáhání na interakci moravské droby s vodou.
    [Influence of thermal loading on interaction between the Moravian greywacke and water.]
    Transactions of the VŠB - Technical University of Ostrava, Construction Series. Roč. 13, č. 1 (2013), s. 31-38. ISSN 1804-4824
    R&D Projects: GA MŠMT ED2.1.00/03.0082
    Institutional support: RVO:68145535
    Keywords : greywacke * water absorption * evaporation * thermal stability * porosity
    Subject RIV: DB - Geology ; Mineralogy
    http://www.fast.vsb.cz/export/sites/fast/cs/veda-a-vyzkum/odborna-cinnost-fakulty/sbornik-vedeckych-praci/archiv-vydanych-sborniku/sbornik-vsb-tuo-fast-2013-1.pdf

    V p ř ísp ě vku jsou prezentovány výsledky experimentu, zam ěř eného na hodnocení dynamiky nasákavosti a odparu vody z pórového systému tzv. moravské droby. Interakce horniny s vodou je zde studována na tepeln ě neovlivn ě ných horninách a také na horninách vystavených tepelnému namáhání (žíhání) p ř i teplotách 200, 600 a 1000°C. Pozornost je v ě nována tepelné stabilit ě horniny a zm ě nám v interakci horniny s vodou po žíhání.

    Results of an experiment focused on evaluation of dynamics of water absorption and evaporation from the pore system of the so-calle d Moravian greywacke are presented in the paper. The interaction between the rock and water has been studied on rock samples before and after their exposure to thermal loading (annealing) at temperatures of 200, 600 and 1000 °C. The attention was paid to thermal stability of the rock and changes in interaction between the rock and water after the rock annealing.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0230955

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    UGN_0424976.pdf01.8 MBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.