Number of the records: 1
Kde se vzala éčka
- 1.0586512 - ÚCHP 2025 CZ cze J - Journal Article
Šolcová, Olga - Dlasková, Martina
Kde se vzala éčka.
[Where do the food additives come from.]
Vesmír. Roč. 103, č. 6 (2024), s. 336-338. ISSN 0042-4544. E-ISSN 1214-4029
Institutional support: RVO:67985858
Keywords : food additives * preservatives * food poisoning
OECD category: Food and beverages
Method of publishing: Open access
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali do chladu, třeba do hloubi jeskyně, možná sušili, později přišlo na řadu uzení či solení - a zde již máme první přidanou látku, aditivum, éčko.
It might seem that additives are a product of modern times but this is not. They have been added to food since ancient times and the reasons are always the same: to preserve food longer, to protect it from spoilage. Our ancestors probably first stored food in the cold, perhaps in the depths of a cave, perhaps dried it, then later came smoking or salting it - and here we have the first added substance, food additive, e-code.
Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0353980
File Download Size Commentary Version Access SKMBT_C22024060511170.pdf 1 2.3 MB Publisher’s postprint open-access
Number of the records: 1