Number of the records: 1  

Kde se vzala éčka

  1. 1.
    0586512 - ÚCHP 2025 CZ cze J - Journal Article
    Šolcová, Olga - Dlasková, Martina
    Kde se vzala éčka.
    [Where do the food additives come from.]
    Vesmír. Roč. 103, č. 6 (2024), s. 336-338. ISSN 0042-4544. E-ISSN 1214-4029
    Institutional support: RVO:67985858
    Keywords : food additives * preservatives * food poisoning
    OECD category: Food and beverages
    Method of publishing: Open access

    Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále stejné: uchovat jídlo déle, ochránit je před zkažením. Naši prapředkové potravu nejspíš nejprve ukládali do chladu, třeba do hloubi jeskyně, možná sušili, později přišlo na řadu uzení či solení - a zde již máme první přidanou látku, aditivum, éčko.

    It might seem that additives are a product of modern times but this is not. They have been added to food since ancient times and the reasons are always the same: to preserve food longer, to protect it from spoilage. Our ancestors probably first stored food in the cold, perhaps in the depths of a cave, perhaps dried it, then later came smoking or salting it - and here we have the first added substance, food additive, e-code.
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0353980

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    SKMBT_C22024060511170.pdf12.3 MBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.