Number of the records: 1  

Glykopolymer, způsob jeho přípravy a jeho použití jako léčivo

  1. 1.
    0578176 - MBÚ 2024 RIV cze P - Patent Document
    Bojarová, Pavla - Vašíček, Tomáš - Chytil, Petr - Filipová, Marcela - Janoušková, Olga - Etrych, Tomáš - Tavares, Marina Rodrigues
    Glykopolymer, způsob jeho přípravy a jeho použití jako léčivo.
    [Glycopolymer, a method of its preparation and its use as a medicine.]
    2023. Owner: Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i., Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i. Date of the patent acceptance: 20.04.2023. Patent Number: 309634. Territorial Protection: národní patent v členském státě EU .
    R&D Projects: GA MŠMT LX22NPO5102; GA MŠMT(CZ) LTC17005; GA ČR(CZ) GA22-00262S
    Institutional support: RVO:61388971 ; RVO:61389013
    Keywords : galectin * glykopolymer * HPMA * tumor
    OECD category: Polymer science; Polymer science (UMCH-V)
    https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/309/309634.pd

    Řešení se týká multivalentních glykopolymerů na bázi HPMA polymerů (kopolymerů i homopolymerů) se sacharidovými strukturami obsahujícími terminální monosacharid v galakto-konfiguraci, které jsou účinné jako inhibitory galektinů. Tyto glykopolymery lze využít jako léčiva pro terapii a prevenci rakovinných onemocnění spojených s nadprodukcí galektinů, zvláště lidského galektinu-3 (Gal-3).

    The solution concerns multivalent glycopolymers based on HPMA polymers (copolymers and homopolymers) with saccharide structures containing a terminal monosaccharide in the galacto-configuration, which are effective as galectin inhibitors. These glycopolymers can be used as drugs for the therapy and prevention of cancer diseases associated with overproduction of galectins, especially human galectin-3 (Gal-3).
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0347217

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    Patent 309634 2023.pdf11.4 MBOtherrequire
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.