Number of the records: 1  

Chemická a mikrostrukturní analýza vzorku cihel z objektu SZ Zákupy - Konírny hospodářského dvora

  1. 1.
    0573429 - ÚTAM 2024 RIV CZ cze V - Research Report
    Frankeová, Dita - Bauerová, Pavla - Náhunková, Pavla - Ševčík, Radek - Mácová, Petra - Slížková, Zuzana - Vondráčková, Michaela
    Chemická a mikrostrukturní analýza vzorku cihel z objektu SZ Zákupy - Konírny hospodářského dvora.
    [Chemical and microstructural analysis of brick samples from the object of Zákupy castle horse stables.]
    Praha: Němec Polák s. r. o., 2023. 15 s.
    Institutional support: RVO:68378297
    Keywords : TGA * FTIR * masonry * bricks
    OECD category: Materials engineering

    V rámci stavebně-technického průzkumu byl provedena charakterizace vzorků historických cihel s využitím termické analýzy (TGA), skenovacího elektronového mikroskopu (SEM/EDS), iontové chromatografie (IC), infračervené spektrometrie (FTIR) a fyzikálních zkoušek. Výsledky zkoušek cihel z objektu Konírna zámku Zákupy svědčí o dobré výrobní kvalitě použitých zdících prvků. Na základě provedených analýz lze předpokládat, že na pozorovaném poškození cihel se podílí vysoké zavlhčení zdiva v kombinaci s mrazovými cykly, a také krystalizační cykly vodorozpustných solí přítomných v povrchové vrstvě některých cihel.

    As part of the construction-technical survey, historical brick samples were characterized using thermal analysis (TGA), scanning electron microscopy (SEM/EDS), ion chromatography (IC), infrared spectrometry (FTIR) and physical tests. The results of the tests testify to the good production quality of the masonry elements used. Based on the analyzes carried out, it can be assumed that the observed damage to the bricks is caused by high wetting of the masonry in combination with frost cycles, as well as crystallization cycles of water-soluble salts present in the surface layer of some bricks.
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0343874

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.