Number of the records: 1  

Úloha střevní mikrobioty při poruchách příjmu potravy

  1. 1.
    0564871 - MBÚ 2023 RIV CZ cze J - Journal Article
    Procházková, Petra - Roubalová, Radka - Papežová, H. - Tlaskalová-Hogenová, Helena
    Úloha střevní mikrobioty při poruchách příjmu potravy.
    [Úloha střevní mikrobioty při poruchách příjmu potravy.]
    Bulletin Československé společnosti mikrobiologické. Roč. 2020, č. 3 (2020), s. 77-88. ISSN 0009-0646
    R&D Projects: GA MZd(CZ) NV17-28905A
    Institutional support: RVO:61388971
    Keywords : eating disorder * anorexia * microbiom * gut-brain axix
    OECD category: Microbiology
    Method of publishing: Limited access
    file:///C:/Users/Spurnae/Downloads/6368d8f6a6d41-Prochazkova_CSM_bulletin_2020.pdf

    Střevní mikrobiom vytváří s hostitelem symbiotický vztah a hraje významnou úlohu ve fyziologických i patogenetických mechanismech různých chorob včetně chorob psychických. Složení a funkce mikrobioty ovlivňují vývoj imunitního, endokrinního i nervového systému. Narušení rovnovážné interakce s hostitelem, tzv. dysbióza, vede k narušení osy mikrobiom-střevo-mozek, a může tak výrazně ovlivňovat duševní zdraví jedince. Stejně jako u jiných chorob jsou poruchy příjmu potravy doprovázeny změnami složení střevní mikrobioty. Narůstá potřeba pochopení mechanismů zapojených do fyziologických i patologických interakcí mikrobioty, střeva a mozku. Cílem výzkumu je pak nalezení přístupů, kterými bude možné ovlivnit střevní mikrobiotu nejen změnou stravy a životního stylu, ale i přímými cílenými manipulacemi, jako jsou probiotika, přenos fekální mikrobioty a další.

    The gut microbiome forms a symbiotic relationship with the host and plays an important role in the physiological and pathogenetic mechanisms of various diseases, including psychiatric diseases. The composition and function of the microbiota influence the development of the immune, endocrine and nervous systems. Disturbance of the balanced interaction with the host, called dysbiosis, leads to disruption of the microbiome-gut-brain axis and can thus significantly affect the mental health of the individual. As with other diseases, eating disorders are accompanied by changes in the composition of the gut microbiota. There is a growing need to understand the mechanisms involved in the physiological and pathological interactions between the microbiota, gut and brain. The goal of research is then to find approaches that can be used to influence the gut microbiota not only through diet and lifestyle changes, but also through direct targeted manipulations such as probiotics, fecal microbiota transfer and others.
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0336435

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.