Number of the records: 1
Mikrobiom ve vztahu k poruchám příjmu potravy
- 1.0564691 - MBÚ 2023 RIV CZ cze I - Internal Report
Procházková, Petra - Roubalová, Radka
Mikrobiom ve vztahu k poruchám příjmu potravy.
[The microbiome in relation to eating disorders.]
2022. 4 s. Mikrobiom noviny.
Institutional support: RVO:61388971
Keywords : eating disorder * microbiome * anorexia * gut-brain axis
OECD category: Microbiology
https://www.mikrobiom-cms.cz/wp-content/uploads/2022/08/Mikrobiomnoviny-cerven_2022.pdf
Jak jsme se v Mikrobiomnovinách již dříve dočetli, střevní mikrobiota se z velké části ustanovuje během prvních dvou až tří let lidského života. Mezi významné faktory, které mohou náš mikrobiom ovlivnit i po této době, patří rozhodně strava. Proto není překvapivé, že střevní mikrobiota pacientů s poruchami příjmu potravy je odlišná od té u zdravých jedinců. Poruchy příjmu potravy patří mezi velice závažná psychiatrická onemocnění, k jejichž výraznému nárůstu došlo během posledních deseti let, nejvíce pak (zvláště mezi dospívajícími od 15 do 17 let) v období pandemie COVID-19.
As we have already read in Mikrobiome journal, intestinal microbiota is largely established during the first two to three years of human life. Among the important factors that can influence our microbiome after that time is definitely diet. Therefore, it is not surprising that the gut microbiota of patients with eating disorders is different from that of healthy individuals. Eating disorders are among the most serious psychiatric disorders that have seen a significant increase over the past decade, most notably (especially among adolescents aged 15 to 17 years) during the COVID-19 pandemic.
Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0336333
Number of the records: 1