Number of the records: 1  

Protivirová ochrana s využitím složek zázvoru a brukvovité zeleniny

  1. 1.
    0563300 - ÚVGZ 2023 RIV CZ cze J - Journal Article
    Novotný, L. - Tříska, Jan - Novotná, P. - Houška, M.
    Protivirová ochrana s využitím složek zázvoru a brukvovité zeleniny.
    [Antiviral protection using ingredients of ginger and cruciferous vegetables.]
    Výživa a potraviny. Roč. 2022, č. 5 (2022), s. 15-20. ISSN 1211-846X
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : ginger * 6-gingerol * 6-shogaol * sulforaphane * virus protection
    OECD category: Food and beverages
    Method of publishing: Limited access
    https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2022/

    Hlavní složky zázvoru 6-gingerol a 6-shogaol mají prokazatelné účinky na zlepšení funkce lidského imunitního systému a vykazují antivirovou aktivitu proti viru SA RS-CoV-2. Sulforafan přítomný v brukvovité zelenině má také antivirovou aktivitu proti SARS-CoV-2. Možnost blokování zánětlivého cytokinového genového expresního faktoru – NF-KB – byla identifikována jako jedna z možných strategií v prevenci rozvoje těžkých až kritických forem onemocnění covid-19. Publikace naznačují možnou existenci celé skupiny chemických sloučenin, ať už přírodního nebo syntetického původu, které by blokováním skupiny NF-KB látek mohly působit proti rozvoji covid-19 do závažného až kritického průběhu. Obě hlavní složky zázvoru, 6-gingerol a 6-shogaol a sulforafan, mohou blokovat NF-KB. Pokud chceme hlavními složkami zázvoru potlačit rozvoj kritického průběhu covid-19, mělo by stačit použít 300 až 600 mg sušeného zázvorového extraktu každé dvě až čtyři hodiny. U sulforafanu lze denní tolerovatelnou dávku odhadnout na 200 prnol (35,4 mg).

    The main components of ginger 6-gingerol and 6-shogaol have demonstrable effects for improving the function of the human im¬mune system and show antiviral activity against the SA RS-CoV-2 virus. Sulforaphane present in cruciferous vegetables also has antiviral activity against SARS-CoV-2. The possibility of blocking the inflammatory cytokine gene expression factor - NF-KB - has been identified as one of the possible strategies in preventing the development of severe to critical forms of covid-19 disease. The publications suggest the possible existence of a whole group of chemical compounds, whether of natural or synthetic origin, which could, by blocking the group of NF-KB substances, act against the development of covid-19 into a serious to critical course. Both the main components of ginger, 6-gingerol and 6-shogaol and sulforaphane, can block NF-KB. If we want to use the main components of ginger to suppress the development of a critical course of covid-19, it should be sufficient to use 300 to 600 mg of dried ginger extract every two to four hours. For sulforaphane, the daily tolerable dose can be estimated at 200 prnol (35.4 mg).
    Permanent Link: https://hdl.handle.net/11104/0335298

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.