Number of the records: 1  

Alkoholický nápoj s obsahem extraktu kořene kozince (Astragalus membranaceus)

  1. 1.
    0555464 - ÚVGZ 2022 RIV cze P1 - User Module
    Tříska, Jan - Pavela, R. - Vrchotová, Naděžda - Houška, M. - Balík, J. - Ledajaks, J.
    Alkoholický nápoj s obsahem extraktu kořene kozince (Astragalus membranaceus).
    [Alcoholic beverage containing goat root extract (Astragalus membranaceus).]
    2021. Owner: Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha, v. v. i., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i., Mendelova univerzita v Brně, Lihovar Poněšice s.r.o. Date of the utility model acceptance: 14.12.2021. Utility model number: 35654
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : immunostimulant * alcoholic beverage * goat root * astragalus * membranaceus * adaptogen
    OECD category: Civil engineering
    https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035654.pdf

    Kozinec blanitý patří mezi přední byliny tradiční čínské mediciny (TCM) a je uveden na seznau EFSA „on-hold,,. Zlepšuje přirozenou obranyschopnost organismu a posiluje imunitní systém a většina biologicky aktivních látek se dostává do alkoholického extraktu kozince. Alkoholický nápoj s obsahem extraktu kořene kozince (Astragalus membranaceus) využívá tedy těchto poznatků z extrakce a obsahuje více než 15 % obj. alkoholu a v 1 litru 50 až 200 g rozemletých kořenů kozince blanitého. Následně se analyzuje obsah několika účinných látek, např. calycosinu a jeho derivátů a na základě zjištěných údajů se optimalizuje obsah účinných látek v každé šarži vyrobeného alkoholického nápoje tak, aby při konzumaci cca 40 až 60 ml alkoholického nápoje nedošlo k překročení hodnoty 40 mg/kg přijatých látek celkem.

    Astragalus membranaceus is one of the leading herbs of traditional Chinese medicine (TCM) and is listed on the EFSA on-hold list. It improves the body's natural defenses and strengthens the immune system, and most biologically active substances get into the alcoholic extract of it. The alcoholic beverage containing root extract of Astragalus membranaceus therefore uses this knowledge from the extraction and contains more than 15% alcohol by volume and 50 to 200 g of ground Astragalus membranaceus roots in 1 liter. Subsequently, the content of several active substances is analyzed, e.g. calycosin and its derivatives, and based on the obtained data, the content of active substances in each batch of produced alcoholic beverage is optimized so that when consuming about 40 to 60 ml of alcoholic beverage does not exceed 40 mg/kg total substances received.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0330018

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.