Number of the records: 1  

Způsob přípravy trans-ɛ-viniferinu z réví

  1. 1.
    0537942 - ÚVGZ 2021 RIV cze P - Patent Document
    Tříska, Jan - Mareš, J. - Balík, J. - Híc, P. - Vrchotová, Naděžda - Rajchmanová, J. - Vilímková, O.
    Způsob přípravy trans-ɛ-viniferinu z réví.
    [Process for preparing trans-ɛ-viniferin from grape canes.]
    2020. Owner: Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., MikroChem LKT spol. s r.o., Mendelova univerzita v Brně. Date of the patent acceptance: 04.06.2020. Patent Number: 308386
    R&D Projects: GA TA ČR TH02030620
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : trans-ɛ-viniferin * grape canes
    OECD category: Food and beverages
    https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/308/308386.pdf

    Řešení se týká způsobu přípravy trans-ε-viniferinu z réví, který je charakterizovaný tím, že se vysušené kousky réví macerují isopropylalkoholem a získaný surový trans-ɛ-viniferin se čistí kapalinovou adsorpční chromatografií, při které je kolona naplněna sorbentem na bázi křemeliny, která je potažena polyamidem, za oddělení čistého trans-ε-viniferinu a resveratrolu ze směsi stilbenů. Získané čisté sloučeniny mají využití v přípravcích na ochranu rostlin, v medicíně, kosmetice a potravinářství.

    The invention relates to a process for preparing trans-ε-viniferin from grape canes, where the dried vine pieces are macerated with isopropyl alcohol and the crude trans-ε-viniferin obtained is purified by liquid adsorption chromatography in which the column is packed with a diatomaceous earth sorbent coated with polyamide, separating pure trans-ε-viniferin and resveratrol from the stilbene mixture. The pure compounds obtained are used in plant protection products, medicine, cosmetics and the food industry.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0315771

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.