Number of the records: 1  

Optimalizce amplitudové difrakční mřížky pro tvorbu vírových svazků v elektronovém mikroskopu

  1. 1.
    0535210 - ÚPT 2021 RIV CZ cze J - Journal Article
    Řiháček, Tomáš - Müllerová, Ilona
    Optimalizce amplitudové difrakční mřížky pro tvorbu vírových svazků v elektronovém mikroskopu.
    [Optimization of an amplitude diffraction grating for electron vortex beams creation.]
    Jemná mechanika a optika. Roč. 65, č. 6 (2020), s. 185-187. ISSN 0447-6441
    R&D Projects: GA TA ČR(CZ) TN01000008
    Institutional support: RVO:68081731
    Keywords : vortex electron beam * diffraction grating * holographic reconstruction
    OECD category: Electrical and electronic engineering
    Method of publishing: Limited access
    Result website:
    https://jmo.fzu.cz/sites/jmo.fzu.cz/files/oldweb/2020/2020-06/jmo_20_06_obsah.pdf

    Vírové svazky se již bezmála tři desetiletí používají ve fotonové optice. V mikroskopické komunitě existují snahy tento nástroj přenést rovněž do elektronové mikroskopie, kde slibuje uplatnění v řadě diagnostických metod. V tomto článku stručně uvedeme koncept elektronových vírových svazků. Historicky nejvíce používanou metodou jejich vytváření - holografickou rekonstrukcí - analyzujeme z hlediska účinnosti konverze konvenčního elektronového svazku na svazek vírový.


    We simulated an electron beam diffraction on amplitude diffraction gratings of different ratios (bar/period), and calculated the absolute, transmitted and relative efficiency. According to these calculations, the intuitive choice turns out optimal with respect to the absolute efficiency. This is especially essential for beams with low current. The stabilization bars reduce the efficiency by 20%. The transmitted efficiency has maximum alfa1max=0,63. We can consider these results independent of the topological charge.

    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0313293
     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.