Number of the records: 1  

NMR-omika, od aerosolů k metabolitům.

  1. 1.
    0521804 - ÚCHP 2020 CZ cze A - Abstract
    Sýkora, Jan
    NMR-omika, od aerosolů k metabolitům.
    [NMR-omics, from aerosols to metabolites.]
    Klíčové přednášky. Praha: Česká společnost chemického inženýrství, 2019. ISBN N.
    [Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2019 /66./. 21.10.2019-24.10.2019, hotel Jezerka, přehrada Seč]
    Institutional support: RVO:67985858
    Keywords : NMR spectroscopy * food analysis * aerosol particle analysis
    OECD category: Physical chemistry
    http://2019.chisa.cz/p%C5%99edn%C3%A1%C5%A1ej%C3%ADc%C3%ADposteryceny

    Spektroskopie nukleární magnetické rezonance (NMR) je nejdůležitějším analytickým nástrojem organického chemika, v ostatních vědních disciplínách se prosazuje jen velmi zvolna. Stejně je tomu i v tzv. omických vědách, jejichž podstatou je analýza složité matrice a následné zpracování získaných dat pomocí vícerozměrných statistických metod. NMR spektroskopie byla nejprve přehlížena díky své relativně nízké citlivosti, na druhou stranu se ale jedná o metodu plně kvantitativní. Díky překotnému rozvoji elektroniky v posledních letech rostla i citlivost NMR spektrometrů a NMR se začala prosazovat i v takových oblastech jako je analýza potravin (foodomika), analýza malých molekul v tělních tekutinách (metabolomi-ka) nebo analýza aerosolových částic (aerosolomika).

    Nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy is the most important analytical tool of an organic chemist. The same is true of the so-called omic sciences, whose essence is the analysis of a complex matrix and the subsequent processing of the obtained data using multivariate statistical methods. NMR spectroscopy was initially overlooked due to its relatively low sensitivity, but on the other hand it is a fully quantitative method. Due to the rapid development of electronics in recent years, the sensitivity of NMR spectrometers has grown, and NMR has started to assert itself in areas such as food analysis (foodomics), analysis of small molecules in body fluids (metabolomics) or aerosol particle analysis (aerosolomics).
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0306369

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    00206B6C274C191121132107.doc05.7 KBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.