Number of the records: 1  

Speciační analýza rtuti: postkolonové generování hydridů a studium jejich dealkylací pomocí kryogenní pasti

  1. 1.
    0511861 - ÚIACH 2020 cze K - Conference Paper (Czech conference)
    Schrenková, V. - Kaňa, A. - Kratzer, Jan - Matoušek, Tomáš - Petry-Podgórska, Inga
    Speciační analýza rtuti: postkolonové generování hydridů a studium jejich dealkylací pomocí kryogenní pasti.
    [Speciation analysis of mercury: post-column hydride generation and investigation of their de-alkylations by cryogenic trap.]
    Studentská vědecká konference. Sborník anotací. Praha: VŠCHT v Praze, 2019, s. 1-25.
    [Studentská vědecká konference 2019. VŠCHT Praha (CZ), 22.11.2019-22.11.2019]
    R&D Projects: GA ČR GA18-01116S
    Institutional support: RVO:68081715
    Keywords : mercury * speciation analysis * volatile species generation
    OECD category: Analytical chemistry

    Ke speciační analýze rtuti byla využita vysokoúčinná kapalinová chromatografie na obrácených fázích (RP-HPLC) spřažená s hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS). Zařazením kroku postkolonového generování (VCG) došlo k významnému snížení detekčních limitů. Dále byly během VCG vůbec poprvé studovány změny ve speciační informaci těkavých sloučenin rtuti, které byly kvantifikovány pomocí kryogenní pasti.

    Speciation analysis of mercury was performed by reverse phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC) connected to inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). Detection limits were improved significantly after including the post-column hydride generation step (VCG). The changes in speciation information due to de-alkylation reactions during VCG were in detail studied and quantified by cryogenic trap.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0302111

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    0511861_full_text.pdf0473.7 KBAuthor’s postprintrequire
    0511861.pdf3216.2 KBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.