Number of the records: 1  

Vyhazování vzhledově nedokonalé zeleniny a ovoce jako jedna z forem plýtvání potravinami – červen 2018

  1. 1.
    0492889 - SOÚ 2019 CZ cze V - Research Report
    Hanzlová, Radka
    Vyhazování vzhledově nedokonalé zeleniny a ovoce jako jedna z forem plýtvání potravinami – červen 2018.
    [Throwing out Visually Imperfect Vegetables and Fruit As a Form of Food Waste - June 2018.]
    1. - Praha: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., 2018. 6 s. Tiskové zprávy CVVM, or180904b.
    Institutional support: RVO:68378025
    Keywords : food waste * not perfect fruit and vegetables
    Subject RIV: AO - Sociology, Demography
    https://cvvm.soc.cas.cz/en/press-releases/other/other/4711-throwing-out-visually-imperfect-vegetables-and-fruit-as-a-form-of-food-waste-june-2018

    V rámci svého červnového šetření CVVM položilo respondentům několik otázek týkajících se potravin a především jejich plýtvání. Součástí tohoto bloku otázek byla část, která se zabývala nákupem vzhledově ne zcela dokonalého ovoce a zeleniny. Dotázaní se konkrétně vyjadřovali k tomu, které potraviny by si při možnosti volby vybrali - zda dokonalé, či méně dokonalé a zda by vůbec nad vzhledem vybrané zeleniny či ovoce uvažovali. Dále vybírali důvody, které by je vedly k této volbě. Jedna z otázek byla zaměřena i na to, kdo podle respondentů rozhoduje o tom, jaké ovoce a zelenina se dostanou na pulty obchodních řetězců. Posledním bodem byl pak jejich odhad podílu vyhozených potravin z důvodu vzhledových nedokonalostí vůči celkové produkci.

    As a part of its June survey, CVVM asked respondents several questions about food and, above all, food waste. Part of this block was constituted of questions dedicated to the purchase of visually not quite perfect fruit and vegetables. The respondents were specifically expressing what foods they would choose if they had possibility to choose from - whether perfect or less perfect and whether they would even think about the appearance of the selected vegetable or fruit. They also chose the reasons that would lead them to this choice. One of the questions was also focused on who, according to the respondents, decides which fruit and vegetables are going to get into the counter at the shops. The last point was respondents´ estimation of wasted food share due to visual imperfections towards total production. According to results of the research, Czech consumers would prefer visually perfect fruit and vegetables before those with imperfections. This type of food have elected 60 % of respondents. Among possible reasons that lead them to prefer perfect food, people chose mainly easier cutting and cleaning. Many respondents also think that buying visually perfect food is commonly normal.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0286472

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.