Number of the records: 1  

Polysacharidy jako stavební bloky hybridních kopolymerů

  1. 1.
    0492539 - ÚMCH 2019 RIV CZ cze J - Journal Article
    Loukotová, Lenka - Hrubý, Martin
    Polysacharidy jako stavební bloky hybridních kopolymerů.
    [Polysaccharides as building blocks of hybrid copolymers.]
    Chemické listy. Roč. 112, č. 8 (2018), s. 498-507. ISSN 0009-2770. E-ISSN 1213-7103
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1507
    Institutional support: RVO:61389013
    Keywords : polysaccharides * hybrid polymers * glycoconjugates
    OECD category: Polymer science
    Impact factor: 0.311, year: 2018
    http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3149

    Hybridní kopolymery kombinují vlastnosti biopolymeru (biodegradabilita, biokompatibilita, specifické interakce) s laditelnými vlastnostmi syntetických polymerů (hydrofobicita versus hydrofilita, reakce na vnější stimul, iontový charakter). Tyto polymery mohou být proto použity pro přípravu materiálu s požadovanými vlastnostmi, přičemž je nutné vzít v úvahu syntetické, fyzikální, fyzikálně-chemické, ekonomické a aplikační aspekty použitých materiálů. Tento článek popisuje postupy přípravy polymerních glykokonjugátů a jejich použití v technických a biomedicínských aplikacích.

    Hybrid copolymers combine the biopolymer properties (biodegrability, biocompatibility, specific interactions) with the tunable properties of the synthetic polymers (hydrophility vs. hydrophobicity, external stimulus responsivity, ionic character). Therefore, these polymers can be used for the preparation of material with desired properties, while it is necessary to take into account the synthetic, physical, physico-chemical, economic and application aspects of the materials used. This review article shows the preparation procedures of polymeric glycoconjugates and also their use in technical and biomedical applications.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0286174

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.