Number of the records: 1  

Vliv rychlosti otáčení obrobku na kvalitu broušení optických ploch

  1. 1.
    0490644 - ÚFP 2019 RIV CZ cze J - Journal Article
    Beneš, Jiří - Procháska, František - Matoušek, Ondřej
    Vliv rychlosti otáčení obrobku na kvalitu broušení optických ploch.
    [Influence of rotational speed of workpiece on quality of grinding of optical surfaces.]
    Jemná mechanika a optika. Roč. 63, č. 5 (2018), s. 156-158. ISSN 0447-6441
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1206
    Institutional support: RVO:61389021
    Keywords : grinding * optical * surfaces * aspherical * optics * track speed
    OECD category: Optics (including laser optics and quantum optics)

    Kvalita broušené optické plochy je jedna z důležitých složek, ovlivňujících následné leštění. V tomto příspěvku je popsán experiment broušení asférické optické plochy na stroji Optotech MCG 100 ve kterém byl testován vliv rychlosti otáčení obroku na kvalitu broušeného povrchu. Bylo zjištěno, že při rychlostech 6 a 10 m/min je značně snížena opakovatelnost procesu. Naopak při rychlostech 20 a 26.5 m/min dochází ke snížení kvality broušeného povrchu. Jako optimální vyvstala rychlost 16 m/min, při které bylo dosaženo nejnižších hodnot PV a RMS a při které se proces jevil stabilně i z pohledu opakovatelnosti.

    The quality of the cut surface is one of the important components influencing the subsequent polishing. This paper describes an experiment of grinding an aspherical optical surface on an Optotech MCG 100 machine. In this experiment we tested the effect of rotational speed of workpiece on the quality of the grinded surface. It has been found that the repeatability of the process is greatly reduced at speeds of 6 and 10 m/min. It has been found that the repeatability of the process is greatly reduced at speeds of 6 and 10 m / min. At speeds of 20 and 26.5 m / min, the quality of the ground surface is reduced. The optimum rate was 16 m / min, at which the lowest PV and RMS values were reached, and in which the process appeared stable in terms of repeatability.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0284807

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.