Number of the records: 1  

Modřice : dějiny města

  1. 1.
    0487845 - EÚ 2018 RIV CZ cze M - Monography Chapter
    Nosková, Jana
    Tradiční zemědělství v Modřicích.
    [Traditional agriculture in Modřice.]
    Modřice : dějiny města. 1. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně pro Muzejní spolek Modřice, Město Modřice, 2017 - (Mitáček, J.; Procházka, R.), s. 707-719. Vlastivědná knihovna moravská, sv. 101. ISBN 978-80-7275-103-7
    Institutional support: RVO:68378076
    Keywords : folk agriculture * agricultural plants * agricultural schools * Germans * Modřice
    OECD category: Folklore studies

    Kapitola se věnuje zemědělství jako důležitému a do období industrializace převažujícímu způsobu obživy obyvatel Modřic. Kromě přehledu základních statistických údajů z katastrů a lánových rejstříků pojednává o tradičním zemědělství, tedy především o období do mechanizace zemědělské výroby v polovině 20. století. Kapitola obsahuje informace o hlavních pěstovaných plodinách a změnách v jejich složení v historii (například vymizení pěstování vinné révy), o průběhu zemědělského roku a druzích zemědělských prací, zároveň však upozorňuje i na rozvoj průmyslových podniků zpracovávajících zemědělské produkty v Modřicích od konce 19. století či na zemědělské školství. Pozornost je věnována pěstování zeleniny v Modřicích, a to především pěstování zelí, které bylo základním vývozním artiklem a Modřice proslavilo po celé Evropě.

    The chapter focuses on agriculture as an important and until the industrialization period also major means of livelihood of Modřice inhabitants. Besides the overview of basic statistical data from the cadastres and land registers it describes the traditional agriculture in the period before the mechanization of the farming production in the middle of 20 th century. The chapter contains also information about the main crop plants grown in the area and changes in their content throughout the history, about the events of agricultural year and types of farming works. It also notes the development of industrial plants processing the product of agriculture in Modřice from the end of 19 th century or the agricultural schools. The attention is paid also to the vegetable growing in Modřice, especially cabbage which became a basic export article and made Modřice famous around Europe.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0282462

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.