Number of the records: 1  

Dietární antioxidanty v praxi

  1. 1.
    0486854 - ÚVGZ 2019 RIV CZ cze M - Monography Chapter
    Tříska, Jan - Balík, J. - Houška, M.
    Vybrané lignany dibenzylbutanového typu jako antioxidanty a jejich využití.
    [Selected dibenzylbutane-type lignans as antioxidants and their use.]
    Dietární antioxidanty v praxi. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2017 - (Pešek, M.; Kimáková, T.; Gabrovská, D.), s. 89-108. ISBN 978-80-7394-681-4
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LO1415
    Institutional support: RVO:86652079
    Keywords : Lignans * biological properties * plants * food * dietary supplements
    OECD category: Food and beverages

    Kapitola pojednává o lignanech dibenzylbutanového typu, jejich výskytu v rostlinách a v potravinách, dále o jejich extrakci a izolaci z rostlinného materiálu. V kapitole jsou uvedeny nejvýznamější biologické vlastnosti této skupiny lignanů a jejich přeměna na enterolignany. V závěru kapitoly jsou přehledně uvedeny potraviny a nápoje s přídavkem lignanů, které vyvinul kolektiv autorů se svými spolupracovníky.

    The chapter deals with lignans of dibenzylbutane type, their occurrence in plants and foodstuffs, their extraction and isolation from the plant material. The chapter presents the most important biological properties of this group of lignans and their conversion to enterolignans. At the end of the chapter there are clearly presented food and beverages with the addition of lignans, developed by a team of authors and their co-workers.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0281559

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.