Number of the records: 1  

Není éčko jako éčko.

  1. 1.
    0473971 - ÚCHP 2018 RIV CZ cze B - Monography
    Šolcová, Olga - Matějková, Martina
    Není éčko jako éčko..
    [Food Additives Are Not the Same.]
    Praha: Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., 2017. 48 s. Strategie AV21, 12134. ISBN 978-80-200-2718-4
    Grant - others:AV ČR(CZ) StrategieAV21/8
    Program: StrategieAV
    Institutional support: RVO:67985858
    Keywords : food additives * legislative measures * sweeteners
    OECD category: Civil engineering
    http://av21.avcr.cz/publikace/

    Brožura Není éčko jako éčko je zaměřena na přídatné látky čili aditiva v potravinách. V historickém kontextu představuje prvopočátky jejich používání až po současnost. Nechybí ani legislativní opatření dohlížející na zdravotní nezávadnost aditiv a stanovení jejich akceptovatelného denního příjmu. Publikace přináší informace o jednotlivých skupinách potravinářských aditiv, jako jsou antioxidanty, konzervanty, barviva, emulgátory, kypřicí a protispékavé látky, zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť a vůni i sladidla včetně jejich úloh v potravinách a jejich zdravotních rizik či prospěšnosti. V brožuře jsou detailně zpracována zvláště sladidla a nechybí ani úplný seznam povolených potravinářských aditiv v ČR. Praktické rady přináší kapitola Jak číst etikety, která na třech typech potravin a jednotlivých etiketách různých výrobků ukáže, jak se dívat na přídatné látky (éčka), které jsou v nich obsažené.

    The brochure Food aditives are not the same is focused on food additives. In the historical context, it introduces their use from the outset to the present. There are also legislative measures supervising safety of the food additives and determination of the acceptable daily intake. The publication provides the information about groups of food additives, such as antioxidants, preservatives, dyes, emulsifiers, baking and anti-caking agents, thickeners, flavor enhancers and sweeteners and including their roles in food, their health risks and the benefits. The brochure also contains detailed facts about sweeteners and a complete list of allowed food additives in the Czech Republic is enclosed. The chapter How to read labels brings practical advices on three types of food and the individual labels of various products that will show how to look at the present food additives.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0271101

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.