Number of the records: 1  

Pojmenování peroutky v českých nářečích*/n/n/n/n

  1. 1.
    0460788 - ÚJČ 2017 RIV SK cze C - Conference Paper (international conference)
    Přadková, Petra
    Pojmenování peroutky v českých nářečích*/n/n/n/n.
    [Names of a Pastry Feather Brush in Czech Dialects.]
    Prirodzený vývin jazyka a jazykové kontakty. Bratislava: Veda, 2015 - (Balleková, K.; Králik, Ľ.; Múcsková, G.), s. 116-120. Jazykovedné štúdie, 32. ISBN 978-80-224-1494-4.
    [Prirodzený vývin jazyka a jazykové kontakty. Častá-Papiernička (SK), 22.04.2014-23.04.2014]
    R&D Projects: GA ČR GAP406/11/1786
    Keywords : dialect names of a pastry feather brush * geolinguistics * motivation
    Subject RIV: AI - Linguistics

    Tento článek se zabývá nářečními pojmenováními peroutky, kuchyňské potřeby užívané pro potírání pokrmů tukem, vejcem apod. Rozmanitost pojmenování odráží skutečnost, že je tato položka známá téměř na celém území národního jazyka. Názvy vznikly zejména ze sloves označujících činnost prováděnou touto kuchyňskou potřebou (mazat, mastit, ...) a ze substantiv přenesením pojmenování jiných předmětů. Mapa podává přehled územně diferencovaných nářečních pojmenování peroutky.

    The article deals with the dialect names of a pastry feather brush, a kitchen utensil used to/nspread food with fat, eggs, etc. The variety of names reflects the fact that this item is known/nthroughout nearly the entire territory of the Czech national language. The names arose mainly/nfrom verbs denoting activities carried out by the kitchen utensil (mazat, mastit, …) and from/nsubstantives by transferring the names of other objects. The map shows the geographically/ndifferentiated dialect names of a pastry feather brush./n
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0260789

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.