Number of the records: 1  

Zvířecí kosti z knovízských objektů z Prahy 9 - Běchovic

  1. 1.
    0460156 - ARÚ 2017 CZ cze J - Journal Article
    Kyselý, René
    Zvířecí kosti z knovízských objektů z Prahy 9 - Běchovic.
    [Analysis of animal bones from the Knovíz culture features from Prague 9 - Běchovice.]
    Archeologie ve středních Čechách. Roč. 20, č. 1 (2016), s. 307-308. ISSN 1214-3553
    Institutional support: RVO:67985912
    Keywords : archaeozoology * ritual * animal bones * Late Bronze
    Subject RIV: AC - Archeology, Anthropology, Ethnology

    Analyzovaný materiál zvířecích kostí nalezený v Praze - Běchovicích datovaný do knovízské kultury (pozdní doba bronzová) se skládá z 11 izolovaných fragmentů kostí skotu, prasete a ovce/kozy. Nebyla pozorována kontinuální část kostry. Dvě mandibuly z jedné ovce/kozy nalezené v jednom z objektů se liší od ostatních nálezů v tom, že nevykazují známky spálení. Přesto, že většina kostí je spálena, není z analýzy jasné, zda jsou kosti pozůstatky zvířecích obětí. Kosti nepředstavují masité části zvířat (patní a loketní oblast, čelisti), zřejmě proto nesloužily jako masitý milodar.

    The analysed material of animal bones from two features from Běchovice (distr. Prague) dated to Knovíz Culture (Late Bronze Age) consists of 11 isolated fragments of cattle, pig and sheep/goat bones. No continuous part of a skeleton was observed. Two mandibles from one sheep/goat found in one of the features differ from the other finds, in that these two bones do not show signs of burning. Despite the fact that most of the bones do show such signs, it is not clear from osteological analysis whether or not they served as offerings. However, as the recorded anatomical elements do not represent the fleshy parts of the animals (heel and elbow joint regions, mandibles), so they do not correspond to use as flesh offerings.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0260308

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.