Number of the records: 1
Způsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu.
- 1.0457523 - ÚCHP 2016 RIV cze P - Patent Document
Jiřičný, Vladimír - Křišťál, Jiří - Stavárek, Petr - Pražma, V.
Způsob zpracování vinné suroviny pro přípravu nápojů s různým obsahem alkoholu.
[Processing of Wine Raw Material.]
2016. Owner: Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i. - Modelárna LIAZ, spol. s.r.o. Date of the patent acceptance: 20.01.2016. Patent Number: 305760
Source of funding: N - Non-public resources
Keywords : separation methods * wine raw material * alcoholic beverages
OECD category: Chemical process engineering
https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/Patents/FullDocuments/305/305760.pdf
Předložené řešení kombinuje dvě separační metody, vymrazování a desorpci inertním plynem, pro separaci netěkavých a těkavých aromatických látek z vinné suroviny, zejména pak aromatických látek rozhodujících pro vůni a chuť výsledných produktů a následné mísení získaných frakcí pro přípravu nápojů s požadovanými parametry. Využitím tohoto řešení kombinujícího dvě separační metody, metodu vymrazování a metodu desorpce inertním plynem, lze připravit nealkoholické (<0,5 % obj. alkoholu) a nízkoalkoholické (<5 % obj. alkoholu) nápoje s obsahem netěkavých a těkavých aromatických látek srovnatelným s jejich obsahem v původní vinné surovině, čehož nelze dosáhnout samostatným použitím uvedených metod. Využitím tohoto řešení lze připravit i alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 5 % obj.
The present invention combines two separation methods, freeze drying and inert gas desorption, for the separation of non-volatile and volatile aromatic substances from the wine raw material, particularly aromatic substances that are decisive for aroma and taste of the resulting products and subsequent mixing of the obtained fractions for the preparation of beverages with required parameters. By making use of the present invention, that combines the two separation methods, the freeze drying method and inert gas desorption method, it is possible to prepare both non-alcoholic (< 0.5 volume percent of alcohol) and low-alcoholic (< 5 volume percent of alcohol) beverages containing both non-volatile and volatile aromatic substances comparable with their content in the original wine raw material, that cannot be achieved by using the above-indicated methods separately. Using the methods according to the present invention, alcoholic beverages with the alcohol content higher than 5 percent by volume can also be prepared.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0258003
File Download Size Commentary Version Access 305760.pdf 0 556.6 KB Publisher’s postprint open-access
Number of the records: 1