Number of the records: 1  

Vliv sezóny, ploidie a nákazy na aktivitu komplementu sladkovodních ryb

  1. 1.
    0454123 - ÚBO 2016 CZ cze A - Abstract
    Bartoňková, J. - Vojtek, L. - Šimková Vetešníková, A. - Vetešník, Lukáš - Palíková, M. - Hyršl, P.
    Vliv sezóny, ploidie a nákazy na aktivitu komplementu sladkovodních ryb.
    Zoologické dny Brno 2015: sborník abstraktů z konference 12.-13. února 2015. Brno: Ústav biologie obratlovců AV ČR, 2015 - (Bryja, J.; Řehák, Z.; Zukal, J.). s. 37. ISBN 978-80-87189-18-4.
    [Zoologické dny. 12.02.2015-13.02.2015, Brno]
    R&D Projects: GA ČR GAP505/12/0375
    Institutional support: RVO:68081766
    Keywords : freshwater fish
    Subject RIV: EG - Zoology

    Ryby představují heterogenní skupinu živočichů. Jakožto poikilotermní organismy se musí vyrovnávat především se sezónními výkyvy teplot a s tím souvisejícími změnami v okolním prostředí. Pro udržení homeostázy využívají ryby mechanismy vrozené i adaptivní imunity. Jednou z antibakteriálních složek vrozené imunity je komplementový systém. Pomocí
    luminometrického stanovení využívajícího bioluminiscenční bakterie E. coli K12 jsme zkoumali celkovou aktivitu komplementu v reálném čase u vybraných druhů ryb. Baktericidní aktivita komplementu se projevila jako pokles měřené bioluminiscence. Zejména nás zajímalo ovlivnění komplementové aktivity sezónou, ploidií ryb a stresem (parazitární nákaza, aplikace toxinů). Měřením na modelu pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) jsme zjistili kolísání aktivity komplementu v průběhu sezóny, nejvyšší byla na jaře a na podzim, nejnižší v zimě.
    Zajímavé výsledky jsme získali také měřením vzorků ryb s různou ploidií u karase stříbřitého (Carassius gibelio) , kdy byla u triploidních jedinců zjištěna vyšší aktivita komplementu. U pstruhů duhových vystavených nákaze dochází k pomalejší reakci nebo naopak ke stimulaci komplementu v závislosti na příčině, která ji vyvolala (toxin x parazit).
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0254825

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.