Number of the records: 1  

Kámen pro obnovu kvádrového zdiva historických staveb

  1. 1.
    0453132 - ÚTAM 2016 RIV CZ cze B - Monography
    Bláha, Jiří - Cihla, M. - Chamra, S. - Kovářová, K. - Schröfel, J. - Panáček, M. - Rafl, T.
    Kámen pro obnovu kvádrového zdiva historických staveb.
    [Stone for the restoration of historic ashlar masonry.]
    Praha: ČVUT, Fakulta stavební, Katedra geotechniky, 2015. 156 s. ISBN 978-80-01-05857-2
    R&D Projects: GA MK(CZ) DF12P01OVV020
    Keywords : built heritage * sedimentary rocks * stone masonry * stone processing * traces of tools * material provenance * heritage conservation and preservation
    Subject RIV: AL - Art, Architecture, Cultural Heritage

    Publikace shrnuje technické, technologické a památkové požadavky na výběr nejvhodnějšího druhu nového kamene určeného pro opravy kvádrového zdiva historických objektů. Rovněž napomáhá zvolit nejvhodnější postup řemeslného zpracování, s důrazem na respektování maximální míry autentičnosti. Přehled adekvátních stavebněhistorických, technologicko-řemeslných a stavebně-technických průzkumů potřebných pro návrh optimálního postupu při obnově konkrétního historického objektu. Zkušenosti ze vzorových oprav realizovaných na vhodně vybraných historických objektech.


    Publication summarizes technical, technological and conservation requirements on appropriate stone material needed for replacements or repairs of ashlar masonry structures. It also helps to determine relevant intensity of interventions and specific parameters of craftsman’s processing, with an emphasis on respect for authenticity. An overview of adequate historical, technological, technical and structural surveys, which are necessary for selection of intervention project of a particular historical structure. Experience gained from restoration undertaken on selected sites.

    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0254001

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.