Number of the records: 1  

Kinetika statické rekrystalizace aluminidu železa Fe-40at.%Al-Zr-B

  1. 1.
    0432954 - FZÚ 2015 RIV CZ cze J - Journal Article
    Schindler, I. - Kopeček, Jaromír - Kawulok, P. - Opěla, P. - Hanus, P. - Kawulok, R.
    Kinetika statické rekrystalizace aluminidu železa Fe-40at.%Al-Zr-B.
    [Kinetics of static recrystallization of iron aluminide Fe-40at.%Al-Zr-B.]
    Hutnické listy. Roč. 66, č. 6 (2013), s. 28-33. ISSN 0018-8069
    R&D Projects: GA ČR(CZ) GAP107/10/0438
    Institutional support: RVO:68378271
    Keywords : iron aluminide * static recrystallization * grain refinemen * EBSD
    Subject RIV: BM - Solid Matter Physics ; Magnetism

    Na základě izotermického žíhání po deformaci za tepla o velkosti 0,2 a strukturních analýz se podařilo s dobrou přesností matematicky popsat kinetiku statické rekrystalizace slitiny typu Fe-40at.%Al-Zr-B v závislosti na teplotě deformace a době výdrže na této teplotě. Je zřejmé, že statická rekrystalizace nastupuje ve zkoumaném aluminidu železa v celém intervalu experimentálních teplot (900 – 1100 °C) poměrně snadno, ale pro její úplný průběh je zapotřebí žíhat po značně dlouhou dobu. Vlivem nerovnoměrného průběhu rekrystalizace a hrubnutí rekrystalizovaných zrn ve vybraných oblastech se ani při dobách žíhání kolem 10 minut nedaří dosáhnout zcela rovnoměrné velikosti zrna.

    On the basis of plastometric experiments, based on isothermal annealing after hot deformation of the magnitude of 0.2 and relevant structural analyses (namely EBSD), we were able to describe mathematically with sufficient accuracy kinetics of static recrystallization of an alloy of the type Fe-40at.%Al-Zr-B in dependence on the deformation temperature and duration of dwell at this temperature. The developed model is useful namely at selection of parameters of forming of the given material, focused on repeated grain refinement by recrystallization. It is obvious that static recrystallization is initiated in the investigated iron aluminide comparatively easily in the whole interval of experimental temperatures (900 – 1100 °C), however, for its complete development it is necessary to anneal for considerably long time
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0237250

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.