Number of the records: 1  

Technologie měření hormonálních aktivit vodných vzorků ze životního prostředí

  1. 1.
    0425764 - MBÚ 2014 RIV CZ cze Z - Pilot plant, v. technol., variety, breed
    Cajthaml, Tomáš - Křesinová, Zdena - Ezechiáš, Martin - Medková, Jaroslava
    Technologie měření hormonálních aktivit vodných vzorků ze životního prostředí.
    [Technology of hormonal activity determination in water samples from the environment.]
    Internal code: ED test-1 ; 2013
    Technical parameters: Protokol zpracování vzorků umožňující stanovení endokrinně disruptivní aktivity vod
    Economic parameters: Výsledek umožňuje zvýšení možností ochrany životního prostředí
    R&D Projects: GA TA ČR TE01020218
    Institutional support: RVO:61388971
    Keywords : endocrine disruptor * extraction * determination
    Subject RIV: DK - Soil Contamination ; De-contamination incl. Pesticides

    Hormonálně aktivní látky v odpadních vodách mohou být přítomny v různých koncentracích a mohou mít různou afinitu k estrogennímu receptoru. K měření estrogenní aktivity je zavedena metoda používající nekomerční kvasinkové kmeny. jedná se o nekomerční geneticky modifikovaný mikroorganismus Saccharomyces Cerevisiae, který má ve svém genomu vneseny geny pro lidský estrogenní receptor. Podstatou této ověřené technologie je úprava vodných environmentálních vzorků, která umožňuje aplikaci finálního representativního vzorku pro měření estrogenních aktivit pomocí kvasinkových kmenů.

    Hormonally active compounds in waste-water can be present at various concentrations and the compounds can possess different affinity toward estrogenic receptor. There is existing method for determination that employs non-commercial recombinant yeast assays.These assays are based on genetically modified strain of Saccharomyces Cerevisiae that is equipped with a gene coding the human estrogenic receptor.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0231608

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.