Number of the records: 1  

Biodegradovatelná kompozice na bázi modifikovaného škrobu a způsob její přípravy

  1. 1.
    0398572 - ÚMCH 2014 RIV cze P - Patent Document
    Kotek, Jiří - Kruliš, Zdeněk - Šárka, E. - Růžek, L.
    Biodegradovatelná kompozice na bázi modifikovaného škrobu a způsob její přípravy.
    [Modified starch-based biologically degradable composition and process for preparing thereof.]
    2013. Owner: Ústav makromolekulární chemie AV ČR, v. v. i. - Vysoká škola chemicko-technologická v Praze - Česká zemědělská univerzita Praha. Date of the patent acceptance: 10.04.2013. Patent Number: 303840
    R&D Projects: GA ČR GA525/09/0607
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40500505
    Keywords : biologically degradable material * starch * chemical modification
    Subject RIV: CD - Macromolecular Chemistry
    http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/303/303840.pdf

    Podstatou řešení je biodegradovatelná kompozice na bázi chemicky modifikovaného škrobu a acetátu maltodextrinu, která tvoří homogenní termoplastickou směs. Kompozice sestává z acetylovaného maltodextrinu (A), chemicky modifikovaného škrobu (B) o hmotnostním poměru A/B nejméně 1/20 a nejvýše 20/1, přičemž acetylovaný maltodextrin (A) je produkt reakce hydrolyticky nebo enzymaticky odbouraného škrobu o dextrózovém ekvivalentu o hodnotě 10 až 25 s acetanhydridem a stupeň substituce výsledného acetylovaného maltodextrinu je nejméně 2,0 a nejvýše 3,0 a chemicky modifikovaný škrob (B) je acetát škrobu o stupni substituce 0,6 až 3,0, nebo acetát benzylétheru škrobu o stupni substituce 0,6 až 3,0 a molárním poměru benzylových a acetátových skupin 1:30 až 1:1, nebo je směsí acetátu škrobu a acetátu benzylétheru škrobu v libovolném poměru.

    The present invention relates to a biologically degradable composition based on a chemically modified starch and maltodextrin acetate, which forms a homogeneous thermoplastic mixture. The composition of the present invention consists of acetylated maltodextrin (A), chemically modified starch (B) with a weight ratio A/B at least 1/20 and at the most 20/1, wherein the acetylated maltodextrin (A) is a reaction product of hydrolytically or enzymatically degraded starch with a value of dextrose equivalent in the range of 10 to 25 with acetanhydride and the substitution degree of the resulting acetylated maltodextrin is at least 2.0 and at the most 3.0. The chemically modified starch (B) is a starch acetate with substitution degree in the range of 0.6 to 3.0, or a benzyl ether starch acetate with substitution degree in the range of 0.6 to 3.0 and molar ration of benzyl and acetate groups in the range of 1:30 to 1:1, or it can be a mixture of starch acetate and benzyl ether starch acetate in an arbitrary ratio.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0226320

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.