Number of the records: 1  

Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva

  1. 1.
    0398121 - ÚCHP 2014 CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Poštulková, Michaela - Novák, Pavel - Vitoušová, K. - Brányik, T. - Růžička, Marek
    Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva.
    [Influence of Physicochemical Factors on Gushing Mechanism.]
    Sborník. Praha: Česká společnost chemického inženýrství, 2013, S.47. ISBN 978-80-02-02500-9.
    [Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2013 /60./. Srní, Šumava (CZ), 14.10.2013-17.10.2013]
    Institutional support: RVO:67985858
    Keywords : gushing * pressure column * pressure equipment
    Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering
    www.chisa.cz/2013

    Z výsledků, uvedených v tomto příspěvku vyplývá, že s rostoucím pH roztoku BSA o koncentraci 0,5 g/l roste intenzita jeho přepěňování. Rovněž bylo zjištěno, že zvýšení tlaku nad gushingovou matricí vedlo k úplnému potlačení přepěňování. Zařízení pro pozorování přepěňování se z praktického hlediska jeví jako vhodný nástroj pro predikci, stanovení a kvantifikaci přepěňovací aktivity a bude v budoucnu využíván pro další studium tohoto jevu.

    Gushing is a negative phenomenon when a foam spontaneously gush out when a bottle or can is opened. Despite a long-term research the gushing still has not been fully explained. The problem of gushing is its seasonal variability, depending on the raw materials and processing technology. In addition, gushing intensity may change over the years. Furthermore, gushing also related to the fact that there is no simple and inexpensive method for measuring. The aim of this work was to find a suitable gushing matrix which could be helpful to study gushing in a new experimental pressure equipment. Simple and inexpensive apparatus was built for the study of overfoaming beer. The valve system (placed on the pressure equipment) control outlet/inlet gas and liquid phase. The pressure and temperature sensors can be also connected to the equipment. It is also possible to regulate the rate of decrease gas pressure above the liquid - the sudden reduction ideally simulates the classic opening beer bottles. A model solution of gushing liquid was created and the influence of the temperature, pressure and pH on the intensity of gushing was measured.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0225657

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    SKMBT_C22013110513040.pdf712.9 MBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.