Number of the records: 1  

Hodnocení agroklimatického potenciálu oblasti České tabule pro pěstování zeleniny

  1. 1.
    0392507 - ÚVGZ 2014 RIV CZ cze J - Journal Article
    Potop, V. - Türkot, L. - Zahradníček, Pavel - Štěpánek, Petr
    Hodnocení agroklimatického potenciálu oblasti České tabule pro pěstování zeleniny.
    [Evaluation of agro-climatic potential of Bohemian plateau (České tabule) for growing vegetables.]
    Meteorologické zprávy. Roč. 66, č. 2 (2013), s. 42-48. ISSN 0026-1173
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) EE2.3.20.0248
    Institutional support: RVO:67179843
    Keywords : Bohemian plateau * Elbe lowland * thermophilic vegetables * tendency * extreme temperatures
    Subject RIV: DG - Athmosphere Sciences, Meteorology

    Tento příspěvek se zabývá analýzou časového a prostorového hodnocení agroklimatického potenciálu České tabule se zaměřením na teplomilné druhy zelenin. Pro tyto účely byla použita metoda tvorby map kombinací variability hodnot klimatických charakteristik gridové sítě (ALADIN-Climate/CZ) a rozdílných topografických faktorů, což zvýšilo přesnost a citlivost vytvořených map. K analýze teplotních extrémů bylo využito dvou časových řad (1961–2011 a 1991–2011). Porovnáme-li teplotní extrémy dvou sledovaných období dojdeme k závěru, že za posledních 20 let došlo v České tabuli k nárůstu jak minimální tak i maximální teploty vzduchu ve vegetačním období. Avšak výrazně se zvýšila v porovnání s obdobím 1961–2011 převážně teplotní minima. Tento nárůst však není tak výrazný v jarním období, a proto zůstává teplotní minimum i díky jarní citlivosti zelenin významným rizikovým faktorem. Dle vytvořených map je nejteplejší oblastí s vyššími úhrny slunečního svitu a nejmenšími úhrny srážek během vegetačního období střední až dolní část Polabí mezi Poděbrady a Litoměřicemi. Polabská nížina je tak vhodným re

    This paper deals with the analysis of temporal and spatial evaluation of agro-climatic potential of Bohemian plateau (České tabule) focused on thermophilic species of vegetables. Monthly series of temperatures (mean, minimum and maximum), rainfall and sunshine duration during the periods 1961–2000 and 1991–2011 were analyzed. A regular gridded network with a high horizontal resolution of 10 km (ALADIN-Climate/CZ) was applied. If to compare the extreme temperatures for two research periods (long-term and current climate), it is evident that over the past 20 years, there had been an increase in both maximum and minimum temperatures in the growing season. Nevertheless, this increase is not as pronounced in the spring, and therefore the minimum temperature remains due to the sensitivity of spring vegetables a significant risk factor. Accordingly to developed maps, the warmest and longest duration of sunshine, and the least precipitation totals during growing season occurred in the middle to lower part of the Elbe River between Poděbrady and Litoměřice. Elbe lowland is a suitable region to extend the assortment of thermophilic vegetables, but it is to be expected high variability of yield.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0221355

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.