Number of the records: 1  

Mikrobiální charakteristiky v přirozeném teplotním gradientu propasti Silická Ľadnica, NP Slovenský kras

  1. 1.
    0374986 - BC 2012 RIV SK cze J - Journal Article
    Petrásek, Jiří - Krištůfek, Václav - Elhottová, Dana
    Mikrobiální charakteristiky v přirozeném teplotním gradientu propasti Silická Ľadnica, NP Slovenský kras.
    [Microbial characteristics in the natural temperature gradient of the Silická Ľadnica Ice Cave, NP Slovak Karst.]
    Phytopedon. Roč. 9, č. 1 (2010), s. 27-34. ISSN 1336-1120
    R&D Projects: GA MŠMT LC06066
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z60660521
    Keywords : temperature gradient * bacteria * Ice Cave
    Subject RIV: EH - Ecology, Behaviour

    Silická Ľadnica představuje nejníže položenou ledovou jeskyni (propast) v mírném klimatickém pásmu. Minimální ventilace chladného vzduchu v propasti způsobuje celoroční přítomnost ledu na jejím dně. Ve svahu nad propastí se táhne přirozený teplotní gradient, který představuje unikátní prostředí pro studium různých skupin organismů. V rámci této studie bylo popsáno bakteriální společenstvo přirozeného teplotního gradientu v propasti Silická Ľadnica pomocí kultivačně závislých i nezávislých technik. V půdách přirozeného teplotního gradientu nebyla nalezena závislost mezi kvantitou bakteriálního společenstva (počty bakterií, bakteriální biomasa) a změnou teploty. Naopak je zde patrný vliv teploty na zastoupení kultivovatelných bakterií v celkovém bakteriálním společenstvu. S poklesem teploty půdy klesala kultivovatelnost bakterií. V chladných stanovištích Silické Ľadnice převládají pomalu rostoucí bakterie, mezi kterými patrně dominují S-stratégové.

    Silická Ľadnica represents the Ice Cave with the lowest altitude in the temperate climatic zone. Minimum ventilation of cold air within this chasm resulted in the perennial glaciations on the bottom of the cave. The natural temperature gradient, developed on the slope above the cave, represents unique environment for studies of various groups of organisms. The aim of the study was to describe the bacterial community of the natural temperature gradient (0-11°C; July 2009) in the Silická Ľadnica Ice Cave on the basis of cultivation dependent and/or independent techniques. Microbial communities of the coldest soil of the natural temperature gradient at the Silická Ľadnica Ice Cave significantly differ from other localities according to individual microbial parameters. We found the effect of the temperature on the ratio of cultivable to total bacteria (C/T index). The cultivability decreased along the decreasing soil temperature.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0207770

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.