Number of the records: 1
SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ
- 1.0368256 - ÚEB 2012 RIV CZ cze J - Journal Article
Opletal, L. - Wimmer, Zdeněk - Čopíková, J. - Lapčík, O. - Moravcová, J. - Cahlíková, L. - Drašar, P.
SLANÁ CHUŤ PŘÍRODNÍCH LÁTEK A JEJICH DERIVÁTŮ.
[Salty and Metallic Taste of Natural Compounds and Their Derivatives.]
Chemické listy. Roč. 105, č. 10 (2011), s. 761-765. ISSN 0009-2770. E-ISSN 1213-7103
R&D Projects: GA MZe QI111A166
Institutional research plan: CEZ:AV0Z50380511
Keywords : PERCEPTION * SALTINESS * FOODS
Subject RIV: GM - Food Processing
Impact factor: 0.529, year: 2011
www.chemicke-listy.cz/common/article-vol_105-issue_10-page_761.html
Přehled přírodních látek slané chuti ukazuje zajímavost této skupiny sloučenin, přispívá k poznání biodiversity sekundárních metabolitů a může přispět k inspiraci, například potravinářských a farmaceutických chemiků při hledání nových možností využití takových látek v praxi. Je vidět z připojené literatury, zejména patentové, že jde o tematiku velmi aktuální. Hledání nových spojitostí mezi vnímáním chutí použitelných nejen v humánní, ale i zemědělské praxi (živočišné výrobě, kde se mohou uplatnit jako krmení ovlivňující) je však jen jednou stránkou problému, druhou je hledání postupů (a látek) – modifikátorů vnímání, které mohou tento vjem zesilovat nebo tlumit, zvláště pokud se budou více brát na ohled teorie jako ta, že chuťové, barevné a zvukové vjemy spolu významně souvisejí.
A brief survey of the naturally occurring compounds and their derivatives with salty taste aims to show the importance of this group of renewable materials, to contribute to the knowledge of the biodiversity of secondary metabolites that can be utilized, among others, in food and pharmaceutical industry. The article is also aimed as a teaching tool for teachers and students. Mainly from the patent literature it may be seen that this topic is very actual.
Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0202651
Number of the records: 1