Number of the records: 1  

Estimation of protease activity in soils at low temperatures by casein amendment and with substitution of buffer by demineralized water

  1. 1.
    0341974 - ÚVGZ 2010 RIV AT eng J - Journal Article
    Rejšek, K. - Formánek, P. - Pavelka, Marian
    Estimation of protease activity in soils at low temperatures by casein amendment and with substitution of buffer by demineralized water.
    [Stanovení proteázové aktivity v půdě při nízké teplotě dodáním caseinu a nahrazením bufferu demineralizovanou vodou.]
    Amino Acids. Roč. 35, č. 2 (2008), 411-417. ISSN 0939-4451. E-ISSN 1438-2199
    R&D Projects: GA MŽP SM/640/18/03
    Keywords : Soil proteases * Enzyme temperature dependence * Q10
    Subject RIV: DF - Soil Science
    Impact factor: 4.132, year: 2008

    The aim of this work was to modify the method of Ladd and Buttler (1972), by substituting Tris–HCl buffer (pH 8.52) with demineralized water (DEMI H2O), in order to assess its suitability for measurement of casein-protease activity at pH levels close to those of real soil in H2O. The substitution of Tris–HCl buffer by DEMI H2O at 49°C decreased casein-protease activity to 67.25% in mineral soil and to 53.76% in organic soil. With decreasing temperature casein-protease activity decreased the most in organic soil. The incubation period was extended to maximally 336 h at 3°C to totally obtain >10.0% of L-tyrosine equivalents released at optimum temperature and pH conditions. The Q10 values of casein-protease activity measured after substituting Tris–HCl buffer with DEMI H2O were unexpectedly high. Between the temperatures of 3 and 49°C Q10 ranged from 3.46 to 4.25, whereas between 3 and 25°C Q10 ranged from 6.78 to 11.08.

    Cílem této práce byla modifikace metody Laddyho and Buttlera (1972) nahrazením Tris–HCl bufferu (pH 8.52) demineralizovanou vodou (DEMI H2O), aby se určila její vhodnost pro měření activity casein-proteázy v pH blízkému vodě v půdě. Nahrazením Tris–HCl bufferu demineralizovanou vodou při 49°C klesla aktivita casein-proteázy na 67.25% v minerální půdě a na 53,76% v organické půdě. S klesající teplotou klesala aktivita casein-proteázy nejvíce v organické půdě. Inkubační doba byla prodloužena na maximálně 336 h při 3°C k totálnímu dosažení >10.0% L-tyrosin equivalentů uvolněných při optimální teplotě a pH. Hornoty Q10 aktivity casein-proteázy měřené po nahrazení Tris–HCl bufferu DEMI H2O byly neočekávaně vysoké. O teplotě 3 – 49°C se Q10 pohybovala v rozmezí 3,46 až 4,25, zatímco o teplotě 3 – 25°C v rozmezí 6.78 až 11.08.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0184808

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.