Number of the records: 1  

Enzymatické reakce v superkritickém CO2

  1. 1.
    0337933 - ÚCHP 2010 CZ cze C - Conference Paper (international conference)
    Rochová, Kristina - Sovová, Helena - Zarevúcka, Marie
    Enzymatické reakce v superkritickém CO2.
    [Enzymatic Reactions in Supercritical CO2.]
    Sborník. Praha: Česká společnost chemického inženýrství, 2009 - (Halfar, R.), S86. ISBN 978-80-86059-51-8.
    [Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2009 /56./. Srní, Šumava (CZ), 19.10.2009-22.10.2009]
    R&D Projects: GA MŠMT 2B06024
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504; CEZ:AV0Z40550506
    Keywords : enzymatic reactions * black currant * laboratory tested
    Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering
    www.chisa.cz/2009

    Byla studována enzymatická hydrolýza oleje z černého rybízu v superkritickém CO2 (sc‑CO2), v průtočném reaktoru s vrstvou imobilizovaného enzymu (Lipozym®). Černý rybíz (Ribes nigrum L.) je bohatým zdrojem kyselin alfa- a gama-linolenové, jež každá má specifické využití pro dietetické účely. V oleji jsou přítomny ve formě triacylglycerolů a selektivní hydrolýzou lze připravit frakce s rozdílným vzájemným poměrem těchto kyselin. Byl zkoumán vliv reakčních podmínek (T=30–40°C, P=10-28 MPa) na kinetiku reakce, složení reakční směsi, selektivitu a stabilitu enzymu. Výsledky ukazují velmi dobrou stabilitu Lipozymu v sc-CO2. Díky stereospecifitě enzymu došlo k přednostnímu uvolnění kyseliny alfa-linolenové. Bylo testováno spojení superkritické extrakce semen s hydrolýzou získaného rostlinného oleje a následnou frakcionací produktu ve dvou separátorech za účelem zakoncentrování žádané složky. Dále byla měřena stabilita několika dalších, laboratorně připravených enzymů v sc-CO2.

    Enzymatic hydrolysis of black current seed oil was carried out in supercritical CO2 (sc-CO2), in continuous flow reactor packed with immobilized enzyme Lipozyme. Black currant seed (Ribes nigrum L.) is rich in alfa- and gama-linolenic acids, bound in triacylglycerols, which have different dietetic effect. Selective hydrolysis allows preparation of fractions with different ratio of the two acids. Effect of reaction conditions (T=30–40°C, P=10-28 MPa) on reaction kinetics, composition of reaction mixture, selectivity and stability of enzyme. Results showed good stability of Lipozyme in sc-CO2. Alfa-Linolenic acid was unbound preferably due to enzyme stereospecificity. Combination of supercritical extraction with enzymatic reaction of extracted oil and subsequent fractionation of reaction mixture in two separators was tested in order to separate desired compounds. Further, stability of several enzymes prepared in our laboratory was tested in sc-CO2.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0181818

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.