Number of the records: 1  

Effect of the weld-joint on fracture behaviour of polymer material

  1. 1.
    0332029 - ÚFM 2010 RIV DE eng A - Abstract
    Hutař, Pavel - Ševčík, Martin - Knésl, Zdeněk - Nezbedová, E. - Lach, R.
    Effect of the weld-joint on fracture behaviour of polymer material.
    [Vliv svarového spoje na lomové chování polymeru.]
    1st International Conference on Material Modelling 2009 - book of abstract. Dortmund: Institute of Mechanics Department of Mechanical Engineering TU Dortmund, 2009. s. 173-173.
    [ICMM /1./. 15.09.2009-17.09.2009, Dortmund]
    R&D Projects: GA ČR GC101/09/J027
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z20410507
    Keywords : polymer weld * crack * graded structure
    Subject RIV: JL - Materials Fatigue, Friction Mechanics

    The aim of this work was to study the effect of the material properties change due to the butt welding on the stress intensity factor in polymer pipe. The gradient change of the Young’s modulus was assumed. The crack was located in the middle of the affected zone. The stress intensity factors estimated in both graded region and basic material (homogenous case) were compared. Strong influence of the graded region on the value of the stress intensity factor was observed. Therefore, for realistic estimation of the welded pipe lifetime the change of the material properties inside the polymer weld should be take into account.

    Cílem práce bylo studium vlivu svaru na chování trhliny v polymerních trubkách. Změna materiálových vlastností byla definována pomocí modelu funkčně gradientního materiálu. Na základě numerické analýzy byla popsána změna chováni trhliny díky změně materiálových vlastností ve svaru a v jeho blízkosti. Ukázalo se, že tato změna může být významná a pro realistický odhad životnosti svařovaných polymerních struktur je třeba ji vzít do úvahy.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0177386

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.