Number of the records: 1  

Zpráva k projektu Optimalizace superkritické extrakce pro maximální výtěžnost biologicky aktivních látek z rostlin

  1. 1.
    0322059 - ÚCHP 2009 CZ cze V - Research Report
    Sovová, Helena - Sajfrtová, Marie - Pavela, R. - Karban, Jindřich - Bárnet, M.
    Zpráva k projektu Optimalizace superkritické extrakce pro maximální výtěžnost biologicky aktivních látek z rostlin.
    [Report for the Project Optimization of Supercritical Fluid Extraction for Maximal Yield of Biologically Active Substances from Plants.]
    17. - Praha: Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i, 2008. 65 s.
    R&D Projects: GA MŠMT 2B06049
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z40720504
    Keywords : insecticidal activity * supercritical fluid extraction * plants
    Subject RIV: CI - Industrial Chemistry, Chemical Engineering

    Na základě skríninku více než dvaceti rostlin byly jako nejvhodnější zdroje biologicky aktivních látek rozpustných v superkritickém CO2 a účinných vůči modelovým hmyzím škůdcům vybrány saturejka zahradní, kmín kořenný, máta peprná, levandule lékařská a routa vonná. Byly vyhodnoceny letální dávky a protipožerové účinky rostlinných výtažků pro celou řadu rostlin, celkem čtyři druhy hmyzu, a celkem šest variant postupu získávání výtažků. Plynovou chromatografií bylo stanoveno chemické složení výtažků. Složení a účinky výtažků byly navzájem porovnány pomocí dvou nově zavedených postupů.

    Savory, caraway, peppermint, lavander and ruta were selected out of more than twenty plants as the best resources of biologically active substances soluble in supercritical CO2 and effective against pest insect. Lethal doses and antifeedant activity of plant extracts against four model insect species were evaluated. Chemical composition of isolates was determined using GC and GC-MS. Two novel methods were used to examine relation between the composition and the acute toxicity of isolates.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0170420

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.