Number of the records: 1  

Laminar/turbulent transition of dense non-Newtonian slurries

  1. 1.
    0319266 - ÚH 2009 RIV CZ eng C - Conference Paper (international conference)
    Vlasák, Pavel - Chára, Zdeněk
    Laminar/turbulent transition of dense non-Newtonian slurries.
    [Přechod z laminárního do turbulentního proudění pro zahuštěné nenewtonovské suspenze.]
    Engineering Mechanics 2008. Prague: Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., 2008 - (Fuis, V.; Pásek, M.), s. 147-159. ISBN 978-80-87012-11-6.
    [Engineering Mechanics 2008. Svratka (CZ), 12.05.2008-15.05.2008]
    R&D Projects: GA AV ČR IAA200600503
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z20600510
    Keywords : dense non-Newtonian slurry * laminar turbulent transition * kaolin slurry * fluidic ash slurry
    Subject RIV: BK - Fluid Dynamics

    The paper deals with flow behaviour of fine-grained highly concentrated non-Newtonian slurries and their laminar/turbulent transition. The non-Newtonian slurry behaviour changes significantly if the laminar flow changes to the turbulent one. Results of experimental investigation of water mixtures of kaolin or fluidic ash in horizontal straight pipes are presented. A pipe loop with hydraulically smooth stainless steel pipes of inner diameter D of 17.5, 26.8 and 36 mm was used to study the slurry flow parameters.

    Článek se zabývá tokovým chováním jemnozrnných vysoce koncentrovaných nenewtonovských suspenzí při přechodum z laminárního do turbulentního proudění. Chováním nenewtonovských suspenzí se výrazně mění při přechodu z laminární do turbulentní oblasti. Výsledky experimentálního výzkumu hydrosměsí s obsahem kaolinu nebo fluidních popílků v horizontálním přímém hladkém nerezovém potrubí o vnitřním průměru D = 17.5, 26.8 a 36 mm byly použity pro studium parametrů studovaných suspenzí.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0168459

     
    FileDownloadSizeCommentaryVersionAccess
    Laminar_turbulent transition.pdf0480.6 KBPublisher’s postprintopen-access
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.