Number of the records: 1  

Selected chiral alcohols: Enzymic resolution and reduction of convenient substrates

  1. 1.
    0319152 - ÚEB 2009 RIV NL eng J - Journal Article
    Jurček, Ondřej - Wimmerová, Martina - Wimmer, Zdeněk
    Selected chiral alcohols: Enzymic resolution and reduction of convenient substrates.
    [Vybrané chirální alkoholy: Enzymové štěpení a redukce vhodných substrátů.]
    Coordination Chemistry Reviews. Roč. 252, - (2008), s. 767-781. ISSN 0010-8545. E-ISSN 1873-3840
    R&D Projects: GA MŠMT 2B06024
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50380511
    Keywords : Lipase * Oxido-reductase * Alcohol
    Subject RIV: CC - Organic Chemistry
    Impact factor: 10.566, year: 2008

    Selected synthetic ways of preparation of chiral alcohols are reviewed. In this review, special attention is focused on preparation of enantiomerically pure cycloalkanols by employing enzymic processes, which are considered to be advanced for their sustainable and ‘green’ nature. Selected processes reviewed are: (a) enzymic resolution through transesterification of racemic alcohols, (b) enzymic resolution through hydrolysis of convenient racemic esters, and (c) enzymic reduction of prochiral ketones. Principles of prediction of the absolute configuration of the products are presented. Due to a number of recent reviews on this topic only a limited number of examples are shown in this review.

    Byla provedena rešerše vybraných způsobů přípravy chirálních alkoholů. Zvláštní pozornost byla věnována přípravě enantiomerně čistých cykloalkanolů pomocí enzymových procesů, které jsou považovány za perspektivní vzhledem k jejich obnovitelné a ekologicky vstřícné povaze. Těmito vybranými procesy jsou: (a) enzymové štěpení pomocí transesterifikace racemických alkoholů, (b) enzymové štěpení pomocí hydrolýzy vhodných racemických esterů a (c) enzymová redukce prochirálních ketonů. Rovněž jsou presentovány principy predikce absolutní konfigurace produktů.
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0168391

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.