Number of the records: 1  

Differentiation of muscle fiber types and expression of myosin heavy chain isoforms in slow and fast rat skeletal muscles re-evaluated

  1. 1.
    0312388 - FGÚ 2009 CZ eng A - Abstract
    Přenosil, Ondřej - Žurmanová, Jitka - Horníková, Daniela - Soukup, Tomáš
    Differentiation of muscle fiber types and expression of myosin heavy chain isoforms in slow and fast rat skeletal muscles re-evaluated.
    [Diferenciace svalových vláken v kosterním svalu potkana pod vlivem tyroidních hormonů - souhrn.]
    Physiological Research. Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i. Roč. 57, č. 2 (2008), 26P-27P. ISSN 0862-8408. E-ISSN 1802-9973.
    [Fyziologické dny /84./. 06.02.2008-08.02.2008, Martin]
    R&D Projects: GA MŠMT(CZ) LC554; GA ČR(CZ) GA304/05/0327
    Grant - others:Myores(XE) 511978
    Institutional research plan: CEZ:AV0Z50110509
    Source of funding: R - Framework programmes of European Commission
    Keywords : cpr1 * muscle fiber types * myosin heavy chain isoforms * thyroid hormones
    Subject RIV: ED - Physiology

    Contractile properties of skeletal muscle are best reflected, from the slowest phenotype to the fastest one, by mATPase activity. Muscle fiber types 1, 2A, 2X/D and 2B can be distinguished based on the activity and based on content of MyHC isoforms 1, 2a, 2x/d and 2b. Three main conclusions of our existing work were presented at the conference from which the most interesting is coexpression of 2a MyHC isoform in different slow fibers

    Kontraktilní vlastnosti kosterního svalu od nejpomalejšího k nejrychlejšímu jsou obrazem aktivity mATPázy, která též odlišuje následující typy vláken - 1, 2A, 2X/D a 2B. Tato vlákna obsahují odpovídající isoformy MyHC - 1, 2a, 2x/d a 2b. Sdělení na konferenci obsahovalo tři souhrnné závěry naší dosavadní práce, z nichž nejzajímavější je koexprese isoformy MyHC 2a v pomalých vláknech
    Permanent Link: http://hdl.handle.net/11104/0163465

     
     
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.